Enota Najdihojca

Pasavček v enoti Najdihojca

Prometna vzgoja je sestavni del vsakodnevnih aktivnosti in dejavnosti s poudarkom na varnosti otrok v prometu. Otroci si počasi in postopoma pridobivajo izkušnje o prometu ter spoznavajo, da je promet sila resna stvar, kjer si ne morejo privoščiti napak. S tem namenom smo se štirje oddelki iz enote Najdihojca odločili, da se vključimo v projekt PASAVČEK. Osnovni namen projekta Pasavček je spodbuditi dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev, pripetost otrok med vožnjo ter ozaveščanje otrok in staršev o varnosti v prometu. Slogan samega projekta pa se glasi »Red je vedno pas pripet«.

V okviru projekta smo v teh štirih oddelkih, v mesecu marcu, pričeli izvajati različne aktivnosti, ki se dopolnjujejo in tako dajejo boljše rezultate. Otroci so prejeli letake oz. zloženke, tatoo-je Pasavčka, knjižno kazalo, merilni trak ter kartončke za beleženje pripetosti v otroškem varnostnem sedežu. Spoznali so se z mini maskoto Pasavčka, ki je otroke spremljala skozi pripravljene dejavnosti in nenazadnje tudi na sprehodih, kjer so se seznanjali s prometno signalizacijo. Otroci so v oddelkih izdelovali prometne znake in s tem obogatili prometni kotiček. Risali in barvali so lik pasavčka, se naučili pesmico o Pasavčku ter še bi lahko naštevali. Od 2. do 15. marca 2021 je potekala tudi nacionalna akcija spremljanja pripetosti otrok. Otroci so v jutranjem krogu zavzeto sporočali, kako so prihajali v vrtec ter opisovali svojo pot do vrtca, saj se velik delež otrok ne pripelje v vrtec, ampak pridejo peš. Pešci pa imajo prav tako veliko vlogo v prometu.

Naše skupne ugotovitve so bile, da so pripravljene aktivnosti otroke uspešno motivirale in spodbudile k razmišljanju, kako ostati varen v prometu ter kako pomembno je v avtu uporabiti varnostni pas. Po oddelkih naše enote pa se sedaj pogosto slišijo glasni vzkliki otrok – »Red je vedno pas pripet«!

Mateja Jerant

FOTOGALERIJA

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content