Vrtec Litija
V okviru projekta zdrav vrtec in programa ekošole, ki potekata v našem vrtcu, se z otroki veliko pogovarjamo o zdravi prehrani ter o prehrani naših babic in dedkov. Jedilnike smo popestrili s tradicionalnimi slovenskimi jedmi. Spoznavamo dolenjske, prekmurske, gorenjske, notranjske, koroške, štajerske, zasavske, goriške in primorske jedi.
Vabimo vas, da z obujanjem tradicionalnih slovenskih jedi nadaljujete tudi doma. Spodaj si lahko ogledate in preizkusite nekaj receptov. Dober tek!
Dolenjske jedi: Japčnik, Korejevec, Soparjeni pehtranovi štruklji
Prekmurske jedi: Posolanka, Prekmurski retaši, SkÜia
Gorenjske jedi: Ajdova mešta, Govnač, Šara, Gorenjska prata ali budl
Notranjske jedi: Pečena jabolka z orehi in medom, Bloška trojka
Koroške jedi: Flosarski golaž s polento, Koroški nadeti skutni rezanci, Luknja-Sladka kaša
Štajerske jedi: Štajerska kisla juha, Haloška gibanica, Štajerski sirček
Zasavske jedi in jedi osrednje Slovenije: Rokovnjaški lonec, Grenadirmarš, Bizgec
Goriške in primorske jedi: Frtajla s šparglji, Istrska rižota, Polenta s skuto