Program NEON – varni brez nasilja

Program NEON je v osnovi primarno preventivni program za zaščito otrok pred nasiljem in spolno zlorabo, ki ga v Vrtcu Litija pod okriljem ISA Inštituta izvajamo že več let. Osnovni cilj programa je krepiti varovalne dejavnike otrok, da bi se znali in zmogli ustrezno odzvati ter da bi bili varni pred nasiljem in zlorabo.
V okviru programa z otroki v najstarejših skupinah od 5-6 let izvedemo 4 zaporedne NEON delavnice, na katerih se obravnavajo tri vrste nasilja. Na prvi delavnici z otroki poglobljeno raziskujemo in spoznavamo osnovna čustva, druga delavnica obravnava vrstniško nasilje, nadaljujemo z nasiljem oz. rizikom ugrabitve s strani neznanega storilca in končamo s primerom, ko je otrok lahko žrtev spolne zlorabe s strani odraslega, ki ga pozna.

Program vodijo in izvajajo usposobljene izvajalke, posamezna delavnica poteka cca. 60 min. Teme se obravnavajo s pomočjo fotografij, lutk, preko igre vlog in skupinske diskusije. Otroci so na delavnici ves čas vključeni in aktivno sodelujejo. Vsako leto znova dobimo potrditev, kako pomembne so te vsebine za zdrav psihofizični razvoj otrok ter kako veliko si otroci zapomnijo in v neposrednih situacijah kasneje tudi uporabljajo naučene fraze ali korake.

Več o programu si lahko preberete tukaj:

Povezava na zloženko ZLOŽENKA ZA STARŠE – Program NEON za preventivo nasilja in zlorabe otrok, vrtec

Povezava na zloženko KAKO SE LAHKO O NEPRIJETNIH STVAREH POGOVARJAMO NA VAREN IN POZITIVEN NAČIN

Pobarvanka

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content