Priporočljiva literatura o vzgoji

Brez pravljice ni otroštva
Avtorica: Zdenka Zalokar Divjak

Opis knjige: Avtorica v knjigi opiše pomen pravljice za otrokovo boljše in jasnejše dojemanje sveta okoli sebe. Razloži, zakaj so bile pravljice nekoč pomembne za odrasle in zakaj so pomembne za otroke. Pojasni, zakaj je pomembno, da pri branju pravljice odrasli ne spreminjamo vsebine, kakšen pomen ima pravljica pri privzgajanju vrednot, zakaj naj ne izpuščamo delčkov zgodbe in zakaj je potrebno ugoditi otrokovi želji, da bi eno pravljico poslušal vedno znova in znova. Glede na to, da so pravljice nepogrešljiv del pri odraščanju in življenju otrok, je knjiga več kot priporočljiva tako za starše kot za strokovne delavce v vrtcu in šoli.

Otroci, mladostniki in starši
Avtorica: Zdenka Zalokar Divjak

Opis knjige: Ali je vzgoja res tako zahtevna? Knjiga pomaga staršem pri razreševanju vprašanj, na katere starši ne najdejo jasnih odgovorov (Ali smo starši dovolj potrpežljivi in vztrajni?, Posvetimo se drug drugemu, Kdaj se bomo začeli pogovarjati o učenju in delu, namesto o zabavi?, Mati – otrok, Zakaj opravičila?, Ali se starši bojijo svojih otrok?, Otroci potrebujejo red ipd.). Starši se v želji, da ne bi prizadeli svojih otrok odmikajo postavljanju meja in pravil, kar lahko vodi v to, da se začnejo bati svojih otrok, da jih ne obvladujejo več. Avtorica bralcu ponuja jasno in konkretno razlago, zakaj je pri vzgoji otroka dober in spoštljiv odnos med njim in starši pomemben že od samega začetka.

Zakaj postajajo naši otroci tirani?
Avtorja: Michael Winterhoff, Carsten Tergast

Opis knjige: Avtor v knjigi zelo nazorno ponazori pasti t. i. partnerske vzgoje in kako zastrašujoče posledica ima lahko takšna vzgoja za otroka. Razlago podkrepi s primeri, kaj se zgodi z otroki, ki so bili žrtev takšne čustvene zlorabe s strani staršev. Avtor poudarja, da otroci niso pomanjšani odrasli, zatorej jih ne smemo in ne moremo enačiti enakovredno z nami ali našimi partnerji. Motnje, ki lahko nastanejo zaradi takšne vzgoje lahko kasneje v odraslosti prerastejo v hujše osebnostne motnje. Knjiga je konkretna in zelo nazorna ter zelo priporočljiva za starše, ki opažajo težave v odnosih znotraj svoje družine.

Mala knjiga za velike starše
Avtor: Zoran Milivojević

Opis knjige: Kako doseči, da otrok ne bo ne razvajen ne preveč poslušen? Mala knjiga za velike starše je pri nas velik hit o vzgoji otrok, saj se že nekaj časa nahaja na listi najbolj prodajanih knjig v knjigarnah. Poleg dr. Zorana Milivojevića je knjigo napisalo tudi pet slovenskih psihologov in socialnih pedagogov. V praktičnem in ilustriranem priročniku je predstavljen Milivojevićev „mercedes model“, ki vodi v medsebojne odnose tri glavne funkcije vzgojnega reda. Sem spadajo postavljanje ciljev, pohvala in nagrajevanje ter kritika in kazen. Hkrati pa ta model opozarja na številne napake pri vzgoji, ki lahko vodijo do pretirane socializacije otroka, razvajenosti, prevelike zaščitenosti, zanemarjanju ali maltretiranju otroka. Zemljevid za orientacijo sodobnim staršem: Zakaj otrok noče delati koristnih stvari? Zakaj otrok misli, da ga nimate radi kadar mu nečesa ne dovolite? Ali naj pričakujete, prosite ali zahtevate? Kako v pravšnji meri pohvaliti otroka? Kako otroka nagraditi? Ali je kritika dovolj? Kako kaznovati? (opis knjige iz strani Emka.si). Knjiga je zelo priljubljena med bralci, saj je razumljivo in jasno napisana, hkrati pa bralcu ponuja konkretne predloge.

To sem jaz. Kdo si pa ti?
Avtor: Jesper Juul

Opis knjige: Avtor knjige, priznan danski družinski terapevt in znan predavatelj, v knjigi spregovori o medsebojnem spoštovanju v družini in kako drug drugemu postaviti mejo, a hkrati ohraniti spoštovanje in dobre odnose v družini. Tudi mi kot starši moramo razumeti, da ima tudi otrok svoje meje in knjiga nam pokaže, kako jih lahko spoštujemo ter upoštevamo in hkrati otroka učimo tudi svojih meja, odgovornosti ter uspešnega sodelovanja vseh članov družine.

Kompetenten otrok
Avtor: Jesper Juul

Opis knjige: Pričujoča knjiga zagotovo spada med ene pomembnejših del v zadnjem času na področju vzgoje. Avtor v knjigi primerja nove vzgojne smernice z »zastarelimi«, ki so vladale v tradicionalni patriarhalni družini. Razloži, da ima tako kot mi tudi otrok svoje dostojanstvo in da ga mi kljub privzgajanju določenih vrednot lahko upoštevamo in spodbujamo na poti njegovega odraščanja. Avtor ponuja premislek o novih vrednotah in poudarja, da je vzgoja dinamičen dvosmerni proces, kjer se učijo tako otroci kot starši. Otroci so kompetentni in svoja osebnost že vse od rojstva, a vseeno potrebujejo vodstvo s strani staršev. Pojdimo raje naproti pristnemu odnosu oziroma dialogu, ki temelji na enakovrednosti dostojanstva in spoštovanju različnosti. Pomagajmo otroku krepiti samozavest in samospoštovanje ter ga hkrati voditi v pravo smer.

Otroci so podoba svojih staršev
Avtor: Dorothy Nolte

Opis knjige: Knjiga ima jasno in preprosto sporočilo: otroci se nenehno učijo od svojih staršev. Upoštevajo vas. Mogoče ne tega, kar jim ukazujete, gotovo pa vaše početje. Vi ste njihov prvi in najučinkovitejši zgled. Starši si prizadevate, da bi svoje otroke naučili določenih vrednot, toda ti neizogibno prevzamejo vse vrednote, ki jih izkazujete z vedenjem, čustvi in naravnanostjo v vsakdanjem življenju. Kako sami izražate in obvladujete svoja čustva, postane vašim otrokom vzor, ki si ga bodo zapomnili za vse življenje (odlomek).

Otroci so tega vredni
Avtorica: Barbara Coloroso

Opis knjige: Avtorica, priznana kanadska strokovnjakinja za vzgojo (ki je prejela tudi priznanje za to knjigo) pravi, da je starševstvo zagotovi najlepši, a tudi najzahtevnejši poklic. Če želimo, da se bodo otroci razvili v zdrave, odgovorne in samostojne odrasle, jim moramo privzgojiti predvsem notranjo disciplino. Le tako bodo otroci vedeli, kaj je prav in kaj narobe in se bodo lahko razvili v zdrave, samostojno, odgovorne in srečne odrasle, ki bodo znali prevzemati odgovornosti, ki bodo z drugimi ravnali spoštljivo in enako ravnanje pričakovali tudi do sebe. Knjiga je polna zabavnih in domiselnih primerov in namigov, kako se spopasti z otrokovimi izbruhi jeze, kako mu pomagati pri izražanju svoje lastne osebnosti na kar najbolj ustvarjalen način.

Varuh otrokovih dolžnosti
Avtorja: Marko Juhant in Simona Levc

Opis knjige: Avtorja knjige, specialni pedagog in logopedinja, sta svoje več kot petdesetletno delo in izkušnje združila v pričujoči knjigi. Glavno sporočilo knjige je jasno: Starši, nehajte se ukvarjati le z otrokovimi pravicami, otroci imajo tudi svoje dolžnosti. Avtorja poudarjata, da lahko starši ljubijo in spoštujejo svoje otroke, tudi če od njih zahtevajo, da je on tisti, ki bo danes odnesel smeti, ki bo pospravil mizo po kosilu in naredil domače naloge. Starši prav zato, ker želimo svojim otrokom najboljše, predajamo svojim otrokom tudi zadolžitve, delo in opravila. Potrebno je, da od otrok zahtevamo vztrajnost in trud. Odlična knjiga, podkrepljena z jasnimi primeri in načini, kako otroku pomagati do vztrajnosti, samostojnosti in uspeha. Knjiga za vsakega starša.

Vsak otrok se lahko nauči pravil
Avtorica: Antette Kast – Zahn

Opis knjige: Knjiga je primerna za starše otrok od rojstva pa vse do 10 leta starosti. Avtorica v knjigi predstavi, kako otrokom učinkovito postavljati meje in pravila lepega obnašanja. Hkrati bralec dobi razlago, zakaj se otrok v določeni situaciji sploh tako obnaša, kar bo marsikateremu staršu prišlo prav pri razumevanju svojega malčka. Da bi otrokom prihranili težave kasneje, bi jih že kar zgodaj morali naučiti okvirov kot npr. »Včasih se moram znati zamotiti sam.«, »S trmo ne bom dosegel ničesar.«, »Če gre za pomembno stvar, moram narediti, kar rečejo starši.«, »Zaspim brez pomoči staršev« ipd. Starši dobijo konkretno razlago in nasvete, kako reagirati v določeni situaciji.

Znanost o vzgoji
Avtorica: Margot Sunderland

Opis knjige: Knjiga je odličen priročnik za vse starše, ki želijo razumeti ravnanje in reagiranje svojih otrok. Avtorica knjige, Margot Sunderland je otroška psihoterapevtka, ki v Londonu že 20 let dela z otroki in starši. V knjigi nam razloži, da je od kakovosti nege in vzgoje otroka odvisno njegovo mentalno zdravje vse življenje. Lastno teorijo na poljuden način prikaže podkrepljeno z najnovejšimi raziskavami in tako staršem konkretno in z razlago razloži, kako lahko vzgojimo otroke v odgovorne in samozavestne posameznike.

ABC odlične vzgoje: Zakladnica nasvetov za starše
Avtorica: Elizabeth Pantley

Opis knjige: Knjiga je zelo uporaben in s konkretnimi primeri podkrepljen priročnik za starše, da se bodo pri vzgoji svojih otrok počutili malo bolj samozavestne. Avtorica, tudi sama mama več otrokom, staršem ponuja razmislek o vedenju otroka in nato možne načine reševanja situacije. Knjiga je priznana in med starši priljubljena, saj je zelo konkretna in nazorna.

Otrok in ločitev staršev: da bi odrasli lažje razumeli otroke
Avtor: Alenka Štadler

Opis knjige: Ločitev staršev je izredno boleč dogodek za vso družino, tako za starše kot za otroke. Starši se velikokrat bolj ubadajo z reševanjem okoliščin, ki so nastale kot posledica ločitve, saj menijo, da je otrok še premajhen, da bi razumel. Vendar se otrok sprašuje – Ali sta šla narazen zaradi mene? Ali me očka/mamica nima več rad/a, ker je odšel/odšla? Razmišlja, da mora sedaj on obvarovati partnerja, ki je ostal z njim. Vsa ta vprašanja pogosto begajo otroke, pri katerem lahko pride do velike čustvene stiske ki jo ali pa tudi ne kaže okolici. Knjiga pomaga staršem razumeti, s čim se spopada otrok, kadar se starši ločijo, ob tem se ne omejuje le na predšolskega otroka ali šolarja. Knjiga je konkretna in staršem poda jasna in razumljiva navodila, kako pomagati otroku in sebi.

Pokaži mi, kako se to naredi
Avtorica: Maja Pitamic

pis knjige: Priročnik je v bistvu igralna knjiga, ki je polna domislic, kako na zabaven in domiseln način otroku približati dejavnosti, kot so: spoznavanje barv, zavezovanje vezalk ali zapenjanje jopice, pripovedovanje zgodbe ipd. Priročnik je namenjen otrokom od 2 do 5 let starosti, verjetno pa boste ob konkretnih dejavnostih lahko ideje uporabili tudi za starejše ali mlajše otroke. iger po metodi montessori pedagogike bo tako otrok krepil svoje čute, številske predstave, veselje do raziskovanje, govorno – jezikovne spodobnosti, koordinacijo in zaznavanje. Knjiga je odličen vir idej, kako z otrokom preživljati čas pozitivno in ustvarjalno ter se skupaj z njim zabavati. Mag. Melita Kordeš Demšar, predsednica Združenja Montessori Slovenije: »Otroci imajo v sebi mnogo več potencialov, kot jih zmoremo prebuditi in razvijati. Dejavnosti, opisane v tej knjigi, so lahko vir idej in usmeritev, na katerih področjih in kako lahko otroku doma pripravimo del dejavnosti, ki jih sicer imamo v vrtcih montessori.«

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content