Enota Najdihojca

Življenje v vrtcu

Edina stalnica v življenju so spremembe, je nekdo zapisal. Novi koronavirus je spremenil svet in  obrnil življenje na glavo. Tudi življenje v vrtcu se je ob upoštevanju varnostnih ukrepov in priporočil nekoliko spremenilo, saj je bilo potrebno prilagoditi tako organizacijo, potek in obliko dejavnosti, kot tudi sodelovanje z okoljem in zunanjimi izvajalci.

Svet se spreminja, niso pa se spremenili otroci. Ti ostajajo brezskrbni, razigrani in vedoželjni. Potrebujejo družbo vrstnikov, igro in gibanje, želijo si objemov in pogovora ter podpore odraslih, ki jim vse to zagotavljajo in omogočajo.

IMG_9757 IMG_9757

Tema letošnjega tedna otroka, Odgovor je pogovor, je bila tudi v vrtcu izhodišče in rdeča nit skozi ves teden. Podlago za to pa smo gradili že ves september, ko so otroci skozi raznovrstne dejavnosti lahko začutili vrtec kot varno in prijetno okolje, v katerem vsak doživlja pripadnost in sprejetost. Le v spodbudnem in varnem okolju namreč lahko steče tudi pogovor. Vsak dan znova ugotavljamo, da otroci radi pripovedujejo ter obenem neutrudno zastavljajo vprašanja, ki zahtevajo odgovor in pogovor; vsakemu posamezniku je treba zagotoviti možnost, da izrazi svoja občutja, za vse to je treba načrtovati in najti dovolj časa v okviru celodnevne rutine.

IMG_4941 IMG_3937 (1)

Dobrega pogovora pa ni brez pozornega poslušanja. Na oboje se otroci še navajajo, zato potrebujejo veliko tovrstnih izkušenj in medsebojnih interakcij. Ob aktivnem vključevanju v vzgojni proces ter ob medsebojnem sodelovanju v različnih aktivnostih, krepijo socialne kompetence ter vzpostavljajo in razvijajo medsebojne vezi, empatijo, sočutje in prijateljstvo. Tako spoznavajo, da je vsak posameznik pomemben člen družbe, dogovori in pogovori pa nepogrešljivi v vsaki skupnosti.

Seveda smo še posebej pozorni do najmlajših otrok, ki se verbalnega izražanja šele učijo, zato je pomembno prepoznavati njihovo neverbalno govorico, s katero izražajo svoje želje, potrebe in čustva.

Otroci se, poleg govornega, ustvarjalno izražajo tudi v umetniškem jeziku. V tem tednu jim je bila najljubša pesem To sem jaz, to si ti, ob kateri so z gibalnim ponazarjanjem skupaj gradili Lepši svet, v  katerem bo dovolj prostora tudi za pogovor in pristne medsebojne odnose.

Želimo in verjamemo, da jim bo uspelo.

Vida Žontar, vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content