Enota Najdihojca

Slovo od igrišča v Najdihojci in pričakovanje novega vrtca

Pred 10 leti, ob 40 letnici enote Najdihojca, smo zapisali: »Vrtec Najdihojca na Rozmanovem trgu v Litiji je bil zgrajen oktobra 1971 in je najstarejši – sedaj delujoči – vrtec v naši občini. Vrtec že 40 let obiskujejo malčki iz Litije in okolice. V njem so toplino in varnost našli že starši naših sedanjih varovancev. Stavba v kateri deluje vrtec je vsako leto starejša in jo je že krepko načel zob časa. Vsi zaposleni si želimo sodobnejših prostorov in verjamemo, da jih bomo kmalu tudi dobili.«

 Želje zaposlenih so dolga leta ostajale enake. Tudi želje otrok so bile podobne. Ko smo jih ob različnih praznovanjih povprašali kaj bi vrtcu zaželeli, so se odgovori glasili: »Da bi bil lep.« »Lahko bi ga na novo pobarvali.« »Da bi dobili nov vrtec.«

Želje zaposlenih, otrok in staršev so končno začele dobivati bolj konkretno podobo.

17. maja 2021 je bila namreč izvedena uvedba v delo za projekt izgradnje novega vrtca, v naslednjih dneh pa bo izbrani izvajalec, Trgograd d. o. o., pričel z začetnimi gradbenimi deli.

Dolgoletna prizadevanja so končno obrodila sadove in verjetno ni naključje, da bodo gradbena dela za nov vrtec stekla prav ob skorajšnji 50 letnici enote.

V enoti Najdihojca smo v tekočem šolskem letu načrtovali več aktivnosti, posvečenih tej častitljivi obletnici. Otroci so, v okviru svojih zmožnosti, pridobivali izkušnje o trajanju in  spreminjanju časa in oblikovali osnove za dojemanje zgodovinskih sprememb. Načrtovali smo tudi praznovanje, ki pa je ob upoštevanju epidemioloških razmer dobilo drugačno podobo. Praznovali smo na igrišču vrtca, kjer so v dopoldanskem času potekale številne zabavne in gibalne dejavnosti. Tako smo se pred začetkom gradbenih del na simboličen način poslovili od velikega travnatega igrišča, ki je vseh pet desetletij predstavljalo spodbudno okolje za igro in številne druge dejavnosti. Igrišče kot naravno učno okolje je otrokom dolga desetletja omogočalo aktivno učenje in raziskovanje. V neposredni bližini vrtca so imeli možnost vsakodnevnega stika z naravo, ki so jo opazovali, spoznavali in občudovali ter doživljali v vseh letnih časih in v različnih vremenskih razmerah. V senčnem zavetju mogočnih dreves so uživali v družabnih, socialnih in gibalnih igrah ter prijateljskih stikih z vrstniki, na igralih pa pridobivali gibalne izkušnje in motorične spretnosti.

V naslednjih dneh se bo velik del igrišča spremenil v gradbišče in aktivnosti na igrišču bodo za nekaj časa močno okrnjene. A naša pričakovanja so že uprta v prihodnost in vsi se veselimo nove, sodobne stavbe vrtca Najdihojca. Izboljšani prostorski pogoji bodo omogočali še kvalitetnejše izvajanje vzgojno-izobraževalnih dejavnosti in zagotavljali ugodnejše pogoje za doživljanje vrtca kot varnega in spodbudnega okolja ter enakih možnosti za vsakega posameznika. Strokovni delavci pa bomo z odgovornim in strokovnim delom ter spoštljivim odnosom, tudi prihodnje generacije litijskih malčkov vzgajali za samostojno in igrivo življenje.

Vida Žontar

FOTOGRAFIJE

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content