Enota Najdihojca

Praznični december z ekološkim pridihom

Z oblikovanjem ekološke zavesti začnemo že v zgodnjem otroštvu, saj majhni otroci prevzemajo odnos do narave od nas, odraslih in zato je pozitiven zgled tudi tukaj tako pomemben.

V Vrtcu Litija veliko pozornosti posvečamo razvijanju spoštljivega čuta in odgovornega odnosa do narave. Otroci preko različnih dejavnosti spoznavajo naravno okolje, odrasli pa smo tisti, ki jih usmerjamo k aktivnemu delovanju za njegovo ohranitev. Prizadevamo si, da otrokom omogočimo dovolj tovrstnih vzpodbud, za ustvarjanje pa jim nudimo čim več naravnega in odpadnega materiala. V skupini Medvedkov, v enoti Najdihojca, smo praznično dekoracijo izdelali iz plastičnih zamaškov, naše novoletno drevesce pa je nastalo kar iz odpadnih kartonskih tulcev. Seveda smo pri tem potrebovali veliko vztrajnosti in spretnosti, a zadovoljstvo ob končnem izdelku je bilo toliko večje.

dekor1 dekor2

Ob tem so otroci razvijali predstavo o nastajanju odpadkov ter o pomenu in možnostih predelave le teh.

V praznični božično-novoletni čas smo v enoti Najdihojca skupaj zarajali ob smrečici, ki nam jo je, posajeno v velik lonec, prijazno posodil vrtnar Miha Kos. Mi smo jo le še okrasili, skrbno zalili in po končanih praznikih hvaležno vrnili.

smrecica

Na ta način želimo otroke ozavestiti, da smo mi tisti, ki vplivamo na naravo ter da lahko sami dejavno prispevamo k ohranjanju našega planeta. Z drobnimi, a ne nepomembnimi dejanji.

Pesnica Neža Maurer je v čudoviti slikanici Ti si moje srce, ki so jo za novoletno darilo prejeli vsi otroci v Vrtcu Litija, zapisala:

»Vsi imamo radi našo zemljo, tudi zemlja nas ima rada. Po njej hodimo, na njej živimo in kaj bi ona brez nas?

No, malo smo domišljavi, ona bi že nekako brez nas, a mi ne moremo brez nje.«

To je razlog, da za okoljsko vzgojo ni nikoli prezgodaj. Upajmo, da tudi ne prepozno.

Vida Žontar, vzgojiteljica
Še več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji “Eko dekoracija”.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content