Enota Najdihojca

Olimpijske igre na Gričku

V vrtcu na Gričku smo se z olimpijskimi igrami zelo aktivno ukvarjali cel mesec. Pri uvajanju nove teme otroci niso znali dosti povedati. Preko ogleda risanega filma o Smrkcih in olimpijskih igrah, so se seznanili  s simboli olimpijskih iger, najbolj so si zapomnili ogenj. Iz dneva v dan, ob prinašanju različnih sličic iz časopisov, je bilo njihovo zanimanje  večje. Uredili smo tablo, na katero so z magneti pritrjevali sličice športnikov in ob tem pripovedovali o svojih izkušnjah.

Kar nekaj časa smo namenili olimpijski zastavi, predvsem   krogom na njej. Barvne kroge so znali kaj hitro povezovati s celinami, ki smo si jih ogledovali na zemljevidu sveta, globusu in v Atlasu. Spoznali so pomen združenih krogov, ki predstavljajo prijateljstvo in sodelovanje. Za lažjo predstavljivost smo povezanost krogov ponazorili s prepletom rok. Izdelali so vsak svojo olimpijsko zastavo.

Otroci so poleg spoznavanja zimskih športov in opreme, ki jo potrebujejo športniki, spoznavali zastave sodelujočih držav. Izdelali smo plakat s sličicami zastav, kamor smo lepili medalje, ki so jih osvojile posamezne države. Naši Sloveniji smo namenili največje medalje. Vsakodnevno smo lepili medalje posameznim državam in komentirali, katera država je dobila medaljo. Nekaj posameznikov se je za zastave zelo zanimalo in so čez čas začeli samostojno prepoznavati zastave. Našo zastavo smo si ogledali malo bolj podrobno, vsak otrok jo je naslikal, prilepili so tudi grb. Ogledali smo si  podelitve medalj našim športnikom, se seznanili s slovensko himno in  spoznali bonton poslušanja himne.

Z otroki smo navijali za vse naše športnike, ogledali smo si tekme, ki so bile v dopoldanskem času. Ob prvi zlati medalji naše Tine Maze, smo se z otroki dogovorili, da ji narišemo risbice, jih pošljemo na njen naslov in jo povabimo v naš vrtec.

Otrokom smo izdelale preproste in zanimive didaktične igre, preko katerih  so razvijali akomodacijo, ročne spretnosti in orientacijo na ploskvi. Učili so se razvrščanja po različnih kriterijih, uporabile smo metodo drevesnega diagrama. Veliko časa smo namenili gibanju. Otroci so preko gibanja ponazarjali zimske športe z različnimi pripomočki in brez. Pri tem so zelo uživali in bili aktivni.

Po uspehih naših športnikov smo s ponazorjenim olimpijskim ognjem otvorili olimpijske igre na Gričku. Discipline, ki smo jih izvajali smo priredili, zelo so uživali pri štafetnih igrah, najbolj  so bili uigrani pri  ekipni igri, ki smo jo priredili po hokeju. Otroci so se ob teh dejavnostih učili  športnega sodelovanja in navijanja. Naš moto je bil “Važno je sodelovati, ne zmagati”. Ob koncu so bili vsi otroci zmagovalci, v spomin so dobili hokejski plošček z olimpijskim znakom.

V teh dneh se  že pogovarjamo o pustu, vendar nas spomin na olimpijske igre še veže. Čaka nas še srečanje z Nežinim očkom, g. Markom Hočevarjem, ki je bil službeno v Sočiju.

Renata Mlinar, vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content