Enota Najdihojca

Obisk dedkov in babic v enoti Najdihojca ter zaključna prireditev za starše

Matematika v vrtcu ni nič novega. Otrok matematiko nezavedno uporablja v igri in se uči matematiko, ko se igra. Za matematične igre v vrtcu uporablja vsakdanje okolje, predmete, priložnosti, ob tem govori, uporablja svoje roke, noge, da razvija spretnosti, misli.

Zato smo v enoti Najdihojca, v okviru prednostne naloge »Matematika v vrtcu«, skozi celo leto izvajali različne matematične dejavnosti v povezavi z ostalimi kurikularnimi področji, s katerimi so otroci prišli do novih znanj. Odločili smo se, da delček našega dela predstavimo prav posebnim gostom – staršem in starim staršem.

V petek, 3. junija 2016, smo v dopoldanskem času  v našo enoto povabili dedke in babice. Ker le-ti nemalokrat skrbijo za vnuke in jim izkazujejo veliko pozornost, smo jim v znak zahvale pripravili manjše presenečenje, ki je imelo poleg druženja tudi namen medsebojnega osrečevanja starih staršev in vnukov. Otroci so jih nestrpno pričakovali in v naših oddelkih je vladalo pričakovano vzdušje. Po uvodnem pozdravu smo se dedkom in babicam predstavili s kratkimi matematičnimi točkami, skozi igro. Ob koncu naših točk so otroci svoje babice in dedke obdarili z darili, ki so jih izdelali sami – s »kamenčki sreče«. Naše druženje je še nekaj časa potekalo ob prijetnem klepetu, soku, sadju in domačih piškotih, ki so jih pripravile naše kuharice. Z nasmehi na obrazu so se dedki in babice poslovili, mi pa smo jim obljubili, da jih prihodnje leto zopet povabimo na skupne dogodivščine.
Družina je pomemben dejavnik pri vzgoji vsakega otroka, saj nudi razumevanje, pomoč, ljubezen in to prav tisto, ki jo nudijo dedki, babice in seveda starši.

In ker je vrtčevsko leto že skoraj pri koncu, smo starše, 6. junija 2016, povabili na tradicionalno zaključno prireditev enote Najdihojca, z naslovom Naš dan – Vaš dan, v Kulturni center na Stavbe. Otroci so se staršem predstavili z matematičnimi točkami in dokazali, da je matematika uresničljiva le, ko se povezuje z ostalimi področji. Na koncu so na oder, ob himni »Cicimaturantje«, ponosno prikorakali še otroci, ki se poslavljajo od vrtca in bodo septembra zakorakali skozi nova šolska vrata. V spomin na vrtec so zato prejeli skromna darilca.
Ne dvomim, da je bilo moč zadržati solzice ponosa ob pogledu na te male nadobudneže, ki so vedno pripravljeni, vedoželjni za »velike« stvari. Omogočimo jim torej te »velike« stvari, da jih otroci usvajajo preko igre.

Mateja Jerant, dipl.vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content