Enota Najdihojca

Kiparka Metoda Maj na obisku v vrtcu Najdihojca

V okviru projekta enote »Doživljamo kulturo našega okolja«, smo v naš vrtec povabili kiparko Metodo Maj – avtorico kipa Vizija, ki stoji pred staro sodnijo oz. novimi muzejskimi prostori.

Strokovni sodelavci v vrtcu se zavedamo, kako pomembno je, da likovno vzgajamo že predšolskega otroka. Likovna dejavnost pomeni otroku enega najljubših načinov izražanja. Poteze rok, prstov v glini, plastelinu, testu, das masi so enkratne in neponovljive. Oblikovanje prispeva k celotni vzgoji predšolskega otroka, ki se prepleta z drugimi vzgojnimi področji, jih bogati, podkrepljuje in dopolnjuje. Otroku omogoča svojevrstno izražanje, sporočanje o njegovem doživljanju, čustvih, željah, potrebah in odnosih. Zadosti otrokovi želji po ustvarjalnosti, po odkrivanju nečesa novega. Uporaba različnega orodja je za otroke še dodatna motivacija za ustavljalno delo.
??????????????????????????????? ???????????????????????????????
Katere materiale in orodja pri svojem ustvarjanju potrebuje kipar? Kje ustvarja? Koliko časa nastaja kip? Na vsa ta vprašanja smo dobili odgovore ob obisku ge. Metode v vrtcu. Preko video slik nas je seznanila, kako je nastajal kip Vizija. Otrokom je pokazala osnovno orodje, ki ga uporablja pri odvzemanju in oblikovanju kamna, kotno brusilko in tudi ročno orodje, ki ga potrebuje pri brušenju in poliranju površine. Kako doživeto so otroci doživljali obisk kiparke Metode v vrtcu, pove Alešev stavek: »Naš kip smo morali v kamnolomu naložiti z dvigalko na tovornjak, paziti da se ne poškoduje in ga v Litiji pazljivo položiti na zemljo!«. Najstarejši otroci pa so bili ponosni, ker so z glasbeno točko sodelovali na otvoritvi kipa.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????
Likovne stvaritve so edinstvene, edine, ki jih zaznavamo z očmi, ki žive v prostoru. Zahvaljujemo se kiparki Metodi Maj, da nas je obiskala v vrtcu, da lahko v naši neposredni bližini občudujemo njeno stvaritev, kip Vizijo.

Marjana Pušnik, vzgojiteljica in vodja enote

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content