Enota Najdihojca

Kamnine, minerali, fosili

Pri sooblikovanju življenja in dela v vrtcu se vedno veselimo aktivne soudeležbe staršev. Tokrat se je odzvala Patrikova mamica, ki je po poklicu geologinja. S sodelavko, gospo Petro, sta v dveh oddelkih enote Najdihojca otrokom približali minerale, kamnine in fosile.

Otroci so sprva »kamne« le opazovali ter prepoznavali in opisovali njihove očitne lastnosti (barvo, obliko, velikost, teksturo). S preizkušanjem so ugotavljali njihovo trdnost, magnetnost in plovnost. S prikazom bruhanja vulkana, so se seznanili s principom nastajanja mineralov, kamnin in fosilov. Slednje so opazovali in primerjali z rastlinami in živalmi, živečimi in tistimi, ki so že izumrle …

Dan smo zaokrožili z izdelavo odlitkov fosilov. Otroci so bili kljub sprva njim neznanem področju izjemno aktivni. Njihovo razmišljanje, raziskovanje in nadgradnja obstoječega znanja, pa so razširili njihovo obzorja. Gospa Petra in gospa Mateja sta jim pogled na ta drugačen svet predstavili strokovno, pa vendar na način, ki je bil otrokom blizu.

Ema Knežević

FOTOGRAFIJE

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content