Enota Najdihojca

Jesenska doživetja v enoti Najdihojca

Ko  po končanih počitnicah vrtec spet napolni otroški živ žav in se življenje  vrne v običajne tirnice, vemo, da je jesen pred vrati. V naravi se začne pestro in raznoliko dogajanje, prav takšno pa je tudi življenje v vrtcu. Strokovni delavci z omogočanjem različnih dejavnosti spodbujamo otroke, da zaznavajo in opazujejo spremembe, ki jih jesen prinaša s seboj ter jo tako doživijo z vsemi čutili. Tudi letos smo se potrudili, da je bila paleta ponujenih aktivnosti pisana in bogata, kot jesenska narava.

V prvih dneh jeseni nas je, kot vsako leto, obiskala teta Jesen. Med drugim je otrokom zaupala, da bo naravo kmalu obarvala v čudovite barve, saj tudi letos prinaša s seboj pisano paleto toplih jesenskih barv. To je bila za otroke spodbuda, da so še bolj pozorno opazovali okolico, hkrati pa odlična motivacija za likovno ustvarjanje. Otroci so ustvarjali v različnih tehnikah in z različnimi materiali ter tudi na ta način izražali svoje doživljanje, zaznave in občutja. Dnevi postajajo hladnejši, v naših igralnicah pa postaja vse bolj prijetno toplo, saj so otroci pisane barve jeseni prenesli tudi v notranje prostore. Tako smo v Tednu otroka, tudi simbolično, povabili sonce v vrtec. Sončno, rumeno barvo smo odkrivali in ji sledili ves teden in bila je navdih za aktivno učenje in sodelovanje otrok.

Toplo sonce nas je grelo tudi med živahnim druženjem na igrišču pred vrtcem, kamor smo jesenskega popoldneva povabili starše. Vsakoletni kostanjev piknik smo popestrili z različnimi gibalnimi nalogami, s čimer so si otroci prislužili merico pečenega kostanja. Jesen nam je namreč bogato postregla z njim.

Bivanje v vrtcu so obogatili in prijetno popestrili dedki in babice, ki so se v jesenskem dopoldnevu pridružili svojim vnučkom v vrtcu. Skupaj s svojimi sončki so se imeli lepo ob prijetnem kramljanju in sladkanju s plodovi jeseni. V dopoldanskih urah se je sonce še sramežljivo skrivalo za oblaki, a vsem nam je bilo toplo pri srcu. Topla medsebojna povezanost nas bo grela vse dni v letu. Ob letu osorej pa se tako spet srečamo.

Vida Žontar, vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content