Enota Najdihojca

Gibalna urica s starši

V vrtcu vsakodnevno nudimo otrokom različne možnosti gibanja. Preko gibanja se razvija otrokovo telo in um. Da pa gibanje ni kar tako samo zaradi sebe, ga popestrimo z različnimi dejavnostmi programa NTC (Nurture of Talented Children). Program sestavljajo različne igre za otroke, ki dobro vplivajo na nastajanje in utrjevanje možganskih povezav.

V enoti Najdihojca smo se strokovni delavci odločili popestriti tudi našo vsakoletno gibalno urico s starši in otroki. Le ti so s sabo v telovadnico gimnazije Litija prinesli dobro športno razpoloženje in žoge. Mi pa smo jim pripravili pestro paleto vaj za ogrevanje, poligon po metodi NTC in na koncu še umirjanje.

Preko poligona so otroci razvijali svojo nevronsko mrežo v možganih, vzpostavljali nove sinapse. V splošnem so vse naloge razvijale grobo oziroma veliko motoriko (gibanje rok, nog…). V poligon pa so bile vključene tudi različne telesno – gibalne naloge. Preko vaj vrtenja in ravnotežja se razvijajo različni možganski procesi, ki vplivajo tudi na gibanje oči. Pri vajah za očesno akomodacijo se oko prilagaja gibanju dela telesa ali predmeta. Vaje dobro vplivajo na razvoj koncentracije, funkcionalnega branja in učenja. Nasprotni učinek dosežemo s pretiranim gledanjem televizije in računalnika. Poleg vsega so razvijali še matematično zmožnost klasificiranja oziroma sortiranja predmetov.

Sliši se zakomplicirano, pa temu ni tako. Takšna gibalna urica zna združiti prijetno s koristnim. Prepričani smo, da smo to tudi dosegli.

Polona Šinkovec, vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content