Enota Najdihojca

Etika in vrednote v Vrtcu Litija

V Vrtcu Litija smo se vključili v nacionalni program Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju. Program temelji na prepričanju, da je dolgoročno stabilna in srečna lahko le družba, ki temelji na etičnih standardih ter njim ustreznih vrednotah in znanju.

Glavni cilj programa je večja integracija vrednot v vzgojne cilje; le te so bile namreč pred časom v veliki meri izločene iz vzgojno-izobraževalnega sistema.

Etično vprašanje ni le stvar posameznikov, temveč celotne družbe. Vrednote je potrebno privzgojiti, kar pa je dolgotrajen proces. Pomembni temelji se postavljajo v vrtcih in šolah. Otroci, ki danes obiskujejo vrtce in šole, bodo čez leta ustvarjalci prihodnosti nas vseh.

V prihodnjih letih bomo v Vrtcu Litija tako namenili še večjo pozornost in skrb desetim vrednotnim domenam, ki jih bomo poglobljeno vključevali v naše življenje in delo.

Prvo področje, ki, ki smo se mu posvetili, je znanje in modrost. Pridobivanje znanja je namreč prva naloga izobraževalnega sistema, vendar je znanje potrebno izkoriščati v dobrobit človeštva, kajti znanje, brez spoštovanja etike in vrednot, lahko postane celo nevarno.

V enoti Najdihojca smo začetek programa Eiv povezali kar z začetkom Olimpijskih iger. Vse vrednote so namreč neločljivo povezane med seboj ter z etičnimi in moralnimi standardi.Ob spremljanju OI smo stiskali pesti za naše športnike, se z njimi veselili uspehov ter občudovali njihovo športno znanje. Ob tem smo krepili domovinsko vzgojo in pripadnost, spoznavali državljanske simbole ter  hkrati širili zemljepisno znanje. S pomočjo globusa, zemljevida in računalnika smo spoznavali lego posameznih držav in njihove značilnosti ter  pridobivali predstavo o svetu. Tako so otroci spoznavali tudi različne vire in poti do znanja.

V mesecu februarju smo imeli v vrtcu zanimivega gosta. Medse smo povabili “lesenega rogista”, gospoda Jožeta Setničarja iz Kresnic. Gospod Jože seveda ni lesen, pač pa izredno spreten in moder mož. Lesena pa so  njegova glasbila, pravzaprav trobila, ki jih s svojimi spretnimi rokami izdeluje. Gospod Jože ima  namreč svojevrstno znanje. Iz zavitih rogovil, ki jih najde v naravi, s pomočjo mizarskega orodja, ročno izdeluje lesene rogove.  Njegova glasbila so edinstvena na svetu.Vsi smo jih z navdušenjem opazovali, ter nanje poskušali tudi zaigrati. Kmalu smo ugotovili, da to ni enostavno, če nimaš tovrstnega znanja. Zato pa smo toliko bolj uživali, ko je nanje zaigral gospod Jože. Tudi to mu gre odlično od rok, pravzaprav, od ust. V zasedbi Leseni rogisti namreč trobi v svoj rog. Prijazno je odgovarjal na naša številna vprašanja, sicer pa je bil bolj redkobeseden, kar je pogosta lastnost modrih ljudi; zdi se, da se  najlaže izraža preko svojih glasbil. Hvaležni smo mu, da je z nami delil svoje znanje in prijetne trenutke. Gotovo je v marsikom prebudil željo po osvajanju novega znanja.

Vida Žontar, vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content