Enota Najdihojca

Dobrohotnost, sočutje in prijaznost skozi vse leto

V teh dneh smo izrekli mnogo lepih misli in želja. Največkrat si izrekamo želje po zdravju, sreči in zadovoljstvu, celo v želji po materialnih dobrinah se običajno skriva le hrepenenje po sreči, dobroti in ljubezni.  Zdi se, kot da smo v prazničnem času bolj naklonjeni vrednotam, ki jih sicer vsak od nas nosi globoko v sebi, naše vsakodnevno ravnanje pa pogosto ni usklajeno z našimi lastnimi etičnimi načeli.

Dejavnosti  v vrtcu so tudi v prazničnem času skrbno izbrane in načrtovane. Kot protiutež hitremu tempu, zunanjemu blišču in potrošništvu sodobne družbe, si prizadevamo, da z lepimi skupnimi doživetji in v prijetnem sobivanju, oplemenitimo praznike in jih napolnimo z vsebino.

December v enoti Najdihojca  je potekal v ustvarjalnem vzdušju in prijetnem  druženju, ob vsem dogajanju pa so se otroci znali tudi umiriti, prisluhniti tišini in drug drugemu.  K medsebojni pomoči,  izkazovanju drobnih pozornosti in prijaznosti so jih nagovarjale mnoge načrtovane dejavnosti, zgodbe in pravljice, pogosto pa čisto vsakdanje in naključne situacije. Mlajši otroci so naučili novo pesmico starejše otroke, starejši otroci so mlajšim ponudili pomoč na sprehodu in pri oblačenju. Nihče namreč ni tako velik, da ne bi potreboval pomoči in nihče tako majhen, da je ne bi mogel ponuditi, je dejal že modri kralj Salomon.

Tudi obisk decembrskih dobrih mož je bil za otroke spodbuda k dobroti, hkrati pa povabilo, da se med seboj vsak dan v letu obdarujejo z dobrim dejanjem, objemom, nasmehom, prijaznim pozdravom. Prijaznost rodi prijaznost, zato so se prijetna doživetja kar vrstila.

Večerni pohod z lučkami je bil za otroke in starše lepa priložnost za skupno druženje, ki ga bodo lahko shranili med svoje najlepše spomine.

Na obisk smo povabili naše sosede – prvošolčke OŠ Litija. Skupaj smo si ogledali igrano predstavo strokovnih delavk vrtca in običajno dopoldne je dobilo prazničen obraz.

Otroci starejše skupine so obiskali oskrbovance v socialno-varstvenem centru ŠMELC. Izdelovali so  božično-novoletne okraske, s katerimi so polepšali prostore ter dan našim starejšim občanom in sebi.

Člani tamburaškega orkestra Šmartno in učenci glasbene šole Litija-Šmartno so naše praznovanje obogatili z glasbo. Hvaležni smo jim, da so bili pripravljeni z nami deliti svoje talente, dragocen čas in pozitivno energijo.

V Vrtcu Litija si želimo, da bi vrednote, kot so sočutje, empatija, dobrohotnost  in prijaznost, spet našle svoje mesto v našem vsakdanu. Zavedamo se, da jih ni mogoče privzgajati z besedo, temveč predvsem z zgledom, zato je dober zgled naša skupna odgovornost. V letošnjem šolskem letu smo pomen vrednot  vzgojitelja v vzgojnem procesu zapisali med prednostne naloge,  že tretje leto pa sodelujemo v programu Etika in vrednote, v okviru katerega prav v teh dneh začenjamo z modulom Humanost. Ta vrednotna domena združuje mnoge temeljne vrednote, pomembne za bivanje v vsaki skupnosti: svoboda, ljubezen, strpnost, prijaznost, dobrota, upanje, optimizem, človeško dostojanstvo.

Verjamemo, da nam bo z vztrajnim in odgovornim delom te vrednote uspelo prenesti na otroke, ki bodo čez nekaj let ustvarjalci prihodnosti vseh nas. To je pot, da  želje, ki smo si jih izrekli v teh dneh, postanejo  resničnost, naše skupno bivanje pa lepše in bogatejše.

Vida Žontar, vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content