Enota Najdihojca

Cici-planinci v Najdihojci

Potreba po gibanju je primarna otrokova potreba in temelj vsestranskega razvoja. Predvsem v predšolskem obdobju otroci z igro pridobivajo raznovrstne gibalne izkušnje, ki jim predstavljajo veselje in zadovoljstvo, obenem pa razvijajo in krepijo gibalne spretnosti in sposobnosti.
Naša naloga je, da jim tovrstne izkušnje omogočamo in jih spodbujamo k različnim gibalnim aktivnostim v prostoru in na prostem.
V enoti Najdihojca,  poleg rednih vsakodnevnih aktivnosti, otrokom  že vrsto let ponujamo možnost vključitve v dodatni program Cici-planinec. Dejavnost je namenjena starejšim predšolskim otrokom.
Namen dejavnosti je usmerjati otroke k zdravemu načinu življenja,  preživljanju prostega časa v naravi ter obiskovanje in občudovanje narave v vseh letnih časih; ob tem pa razvijati tudi druge vrline, kot so spoštovanje narave in drug drugega, vztrajnost, vedoželjnost, medsebojna pomoč.
V letošnjem letu imamo v vrtcu dvajset Cici-planincev. Lepo vreme nam je omogočilo, da smo že v jesenskem času osvojili oba najbližja vrhova,  Sitarjevec in Svibno. Nekatere poti na oba hriba otroci že dobro poznajo, zato smo iskali manj znane poti, kar jim je predstavljalo dodaten izziv in motivacijo.
Otroci so se navajali na lahkoten in enakomeren tempo hoje, med potjo pa občudovali jesensko naravo, spoznavali bližnje vzpetine in okolico domačega kraja, ter uživali v prijetnem medsebojnem druženju.
Največja nagrada na vrhu je bil pogled v dolino in na prehojeno pot ter občutek, da smo zmogli. Spoznavanje in doživljanje narave nas je obogatilo in sprostilo, ter le prijetno utrudilo.

Ema Knežević in Vida Žontar, mentorici Cici-planincev

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content