Enota Ribica

Lonček kuhaj, skuhaj mi, da po žgancih zadiši …

V letošnjem šolskem letu sodelujemo v projektu Turizem in vrtec: »Z igro do prvih turističnih korakov«. Letošnja rdeča nit projekta je MOJ KRAJ- MOJ “CHEF”.

Staršem sem na uvodnem roditeljskem sestanku predstavila namen in cilj projekta. Otroci bodo spoznavali tradicijo okolja, v katerem živijo, in sicer skozi pripravo jedi preteklosti in s pridihom modernega časa. Ob pripravi jedi bodo oblikovali dobre in zdrave prehranjevalne navade, ki so še kako pomembne za celosten razvoj otrok. Nekaj staršev se je hitro odzvalo s kar veliko recepti jedi litijskega okolja.
Da pa je vse skupaj še bolj zanimivo, igrivo, čarobno in še kaj, nam pomaga maskota skupine čarovnica Karolina, ki čara ter pričara recepte; od slastne jabolčno-grozdne marmelade do prave bučne torte, sladice presenečenja v kozarčku za sosednji skupini, prazničnih dišečih piškotov za otroke in njihove družinske člane, ocvrtih mišk in nenazadnje celo recept za ajdove žgance.

 

 

Najprej smo ugotovili, kaj potrebujemo za pripravo ajdovih žgancev. Nato smo prosili kuharico Petro za njeno pomoč. Otroci so opisovali značilnosti in razlike ajdove in pšenične moke, prepoznavali količinske in časovne pojme priprave jedi. Skuhali smo okusne ajdove žgance z ocvirki in jih ponudili tudi otrokom iz sosednjih skupin.
Celoten postopek priprave jedi so otroci zelo dobro usvojili in ga znali opisati še dolgo po tem, ko je dišalo po ajdovih žgancih iz Vijolične skupine.

Le kaj nam bo zopet pričarala Karolina?
»Lonček skuhaj, skuhaj mi, da zopet iz vijolične sobe zadiši po .…«.

Melita Kuder

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content