V preteklem tednu smo v našem vrtcu obeležili Teden slovenske hrane, osrednji dogodek pa je bil Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga izvedli v petek, 15. novembra. Otrokom smo skozi različne dejavnosti približali pomen lokalno pridelane hrane, kot so kruh, maslo, med, mleko in jabolka.
Skozi cel teden smo ozaveščali otroke o pomenu domače pridelave, svežine in kakovosti hrane ter spodbujali zdrave prehranjevalne navade. Ob tem smo poudarjali tudi vrednost lokalnega okolja in delo slovenskih kmetov, otroci pa so preko izkustvenega učenja razvijali praktične veščine in pozitiven odnos do hrane.
V okviru delavnic so otroci sodelovali pri ribanju jabolk, pripravi testa in peki kruha ter izdelovanju domačega masla, ki so ga kasneje okušali na sveže pečenem kruhu. Ob ustvarjalnih aktivnostih so oblikovali tudi interaktivne panoje na temo lokalne hrane, kjer smo predstavili procese pridelave mleka, kruha, jabolk in medu. Ti panoji so krasili naš vrtec in omogočali otrokom ter staršem vpogled v pomen lokalne prehranske verige.
Zaključek tedna je bil prav poseben, saj smo ob tradicionalnem obroku gostili podžupanjo Občine Litija, ga. Lijano Lovše, ravnateljico Vrtca Litija, ga. Liljano Plaskan, pomočnico ravnateljice, ga. Matejo Premk in ga. Mirjam Šuštar, organizatorko prehrane v našem vrtcu. Prav tako nas je obiskala ga. Milka Tomažin, inženirka kmetijstva, ki je otrokom predstavila raznoliko lokalno pridelano sadje in zelenjavo. Njena razstava lokalno pridelanega sadja in zelenjave v skupnem prostoru enote Ribica je navdušila tako otroke kot odrasle.
Teden je bil za vse nas poln učenja, ustvarjanja in čudovitih skupnih trenutkov, ki so poglobili razumevanje pomena lokalne hrane in medsebojnega sodelovanja!
Luka Sterle, vodja enote
In še nekaj FOTO utrinkov 🙂