Enota Ribica

Peka kruha – kajzeric

Kruh je osnovno živilo, spečeno iz testa, zamesenega najmanj iz moke, vode in vzhajanega sredstva. Navadno je to kvas ali vinski kamen. Skoraj vedno je v testu prisotna tudi sol. V nekaterih vrstah se osnovnim sestavinam pridružijo še začimbe (kumina, origano, timijan …) ali cela zrna, ki lahko služijo kot okras. Da pa zamesimo testo, potrebujemo moko. Moko pa dobimo iz različnega žita.

V Vijolični skupini smo pekli kruh (kajzerice) iz pšenične in koruzne moke. Pšenica, kot najstarejša kulturna rastlina na svetu zraste v višino do 1,5 metra in spada v družino trav. Le teh poznamo 27 različnih vrst. Koruza prav tako spada v družino trav. Je enoletna rastlina, ki jo ljudje gojimo za prehrano in živilsko krmo. Koruza je veliko višja kot pšenica saj lahko zraste tudi do 7 metrov visoko. Koruze, ki rastejo pri nas pa so visoke okoli 2,5 metra.

V skupini smo že v jeseni spoznali pšenico in koruzo, rastlino ločili na zrna in steblo in jo posušili. Pred peko smo zrna zmleli v moko. S starim babičinim mlinčkom so otroci mleli in mleli, dokler ni bilo vse namleto. Poskusili smo treti s kamni a so otroci ugotovili, da gre z mlinčkom hitreje. V času teh dejavnosti smo poslušali zgodbo; Melje, melje mlinček, avtorice Anje Štefan. Zgodba govori o petelinu, ki je celi vasi zastonj namlel moke.

Testo je pripravila naša kuharica Petra. Otroci so aktivno sodelovali, saj so morali prepoznavati sestavine, ki jih je Petra vstavila v skledo za testo. Na koncu je vse zmešala in pustila da nekaj časa počiva. Ko je testo dovolj vzhajalo, je vsak otrok naredil svojo kajzerico. Nesli smo jih v pečico.

Pečene kajzerice smo zavili, da so jih otroci odnesli domov. Seveda smo jih nekaj pojedli že v vrtcu, saj je tako slastno dišalo, da bi se takšnemu vonju težko uprli.

Luka Sterle, dipl. vzgojitelj

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content