Enota Ribica

Obisk Tiskarne ACO

V Vrtcu Litija, enota Ribica, smo v Vijolični skupini obravnavali tematiko ‘Kako nastane knjiga?’. Z otroki vsak dan beremo pravljico, obiskujemo knjižnico, poslušamo zgodbe in povabimo knjižničarko na obisk v vrtec. Postavili smo si vprašanje: Kako nastane knjiga ali revija.

Odločili smo se, da obiščemo Tiskarno ACO. Družina Jovanovič se ponaša s 25 letno tradicijo tiskanja, grafičnega oblikovanja in vezave do končnega izdelka. Prosili smo jih za pomoč in so nas z veseljem sprejeli.

Pokazali so nam svoje prostore, kjer nastajajo različni projekti, kot je mestni časopis Občan, ki ga tiskajo že 13 let, različni koledarji in tudi knjige. Ker pa še vedno nismo vedeli kako knjiga ali časopis nastane, nam je Mitja Jovanovič predstavil postopek. Ugotovili smo, da je danes računalnik nepogrešljiva naprava, kjer se oblikuje ideja. Od ideje na računalniku preidemo na napravo za osvetljevanje plošč – osvetljevalko, ki preslika digitalni zapis na aluminijasto ploščo. Od tam smo skupaj odšli k veliki kopirni napravi, ki opravi offset tisk. Predno smo videli kako naprava deluje, je moral tiskar zmešati barve. Ker nam je želel narediti pobarvanko v vijolični barvi je moral zmešati rdečo in modro barvo. Po končanem mešanju je barvo nanesel na velike valje v tiskarski napravi, vse valje poškropil z vodo, vstavil aluminijasto ploščo in začel tiskati. V trenutku je bilo narejenih ogromno kopij naše pobarvanke. Le te smo lahko odnesli v vrtec in jih pobarvali. Pokazal nam je tudi velik rezalnik, ki odreže veliko listov hkrati. Otroci so imeli možnost pritisniti na oba gumba za rezanje. Pred odhodom smo se lahko posladkali s piškoti in popili sok.

Tiskarna ACO je na nas pustila velik vtis, saj so se otroci po končani predstavitvi še ves popoldan pogovarjali o napravah.

Luka Sterle, dipl. vzgojitelj

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content