Enota Ribica

Fizika v vrtcu

Fizika je naravoslovna znanost, ki raziskuje pojave v naravi, ki jih je mogoče opazovati in meriti. Je veda o preučevanju snovi in njenemu gibanju. V nekaterih pomenih je najstarejša in najbolj čista znanost, saj se njena odkritja uporabljajo v vsem naravoslovju.

Tako so nas v vrtcu obiskali učenci 9. razreda osnovne šole Gradec pod vodstvom učiteljice Astrid Žibert. Učenci so za nas pripravili konkretne poizkuse, ki so otrokom približali fiziko kot znanost.

Na prvi postaji so lahko otroci videli, kaj se zgodi z balonom, ki ga podrgneš ob sintetični material in kaj se zgodi, če se dotakneš naprave, ki prevaja električni tok (nekaterim otrokom so se dvignili lasje).

Na naslednji postaji, sta imeli dve učenki pripravljene osnovne barve in vodo. Skupaj z otroki so v kozarce z vodo vlili barve. Kasneje so barve mešali in predvidevali kaj se bo zgodilo oz. katera barva bo nastala (uspelo jim je narediti mavrico). Na tretji mizi smo lahko videli, kaj se zgodi če mešaš sodo in kis. Reakcija je bila otrokom zelo zanimiva. Na zadnji mizi pa sta učenca predstavila poizkus prevajanja toplote in plovnost. V plastično posodo napolnjeno z vodo so lahko otroci dajali različne predmeti (različnih materialov). Ugotavljali so plovnost le teh. Imela sta tudi posodo z vodo, v kateri je bila lesena in železna žlica. Ker sta vodo segrela so otroci z dotikanjem žlic ugotavljali katra je vroča in katera ni. Ugotovili smo da kovina bolje prevaja toploto kot les.

Menim, da so otroci med preizkusi pridobili nova znanja, najbolj pomembno pa je, da so uživali, saj je bila koncentracija ves čas zelo visoka. Zahvalil bi se učencem OŠ Gradca za njihov trud, mentorici ga. Astrid Žibert pa za odlično načrtovano dejavnost in idejo. V dejavnosti so bili lahko vključeni vsi otroci enote Ribica.

Luka Sterle, dipl. vzgojitelj

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content