Enota Ribica

Čarovnije packarije

Oktober je mesec, ko se narava umiri, to je čas buč, takrat noč postane daljša in še bolj skrivnostna. Oktober pa je tudi mesec, ko se začno na svojo noč pripravljati tudi čarovnice.  Tako smo se v Vrtcu Litija, v enoti Ribica, odločili, da bomo z najstarejšimi otroki raziskali čarobni svet čarovnic in z njimi odleteli v neznano.

Vanj nas je popeljala pravljica z naslovom Bi se gnetli na tej Metli avtorice Julije Donalson, ki je bila tudi naša pravljica meseca. Sledile so ji tudi številne druge. Preko njih so otroci spoznali čarovnije, čarovnice in njihove različne pripomočke. Naučili so se tudi najrazličnejših čarovniških iger kot so: Jahanje metle, Čarovnice čarajo, Kamniti kipi … ob katerih so se otroci učili upoštevanja pravil in sodelovanja. Najvažneje pa je, da so se ob njih gibali ter neizmerno zabavali.

Ob dejavnostih smo igralnico postopoma spremenili v pravi čarovniški brlog, poln pajkov, duhov in čarovniških pripomočkov, del igralnice pa smo spremenili v čarovniški kotiček, kjer so mali čarovniki lahko našli vse potrebno za kuhanje čarovniških juh, prav tako pa so se tam lahko igrali različne čarovniške igre in se zares vživeli v vlogo teh pravljičnih bitij. Kot pravi čarovniki in čarovnice smo napravili tudi čarovniške uroke in se tako igrali z rimami ter izvedli marsikatero čarovnijo. V ta namen smo izdelali tudi čarobne palice. Veliko smo tudi packali. S pomočjo grafoskopa smo pričarali pajke, različne barve, zmaje … izvedli smo tudi eksperiment s sodo bikarbono in kisom.

Tako smo si popestrili celotno dogajanje v vrtcu. Otrokom je bila tematika blizu, zato so se vanjo zares vživeli in zabavali. V dejavnost je sovpadala tudi noč čarovnic tako, da so otroci prav zares doživeli čarobnost teh pravljičnih bitij in se ob tem marsikaj novega naučili. Otroci so bili pri dejavnostih vključeni v komunikacijski proces tako z otroki kot z odraslimi, naučili so se novih rim, sodelovali so v različnih elementarnih gibalnih igrah, utrjevali prirejanje in raziskovali svoj domišljijski svet.

Melita Poglajen, pomočnica vzgojitelja

FOTOGRAFIJE

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content