Tudi letos se je naša enota Kekec pridružila projektu tradicionalni slovenski zajtrk. Namen projekta je ozaveščati otroke o pomenu zajtrka in lokalno pridelane hrane. V skupinah smo se z otroki pogovarjali, zakaj je zajtrk pomemben, kakšen je pomen lokalno pridelane hrane in čebelarstva. V tem tednu smo strokovne delavke pripravile za otroke različne dejavnosti, v katerih so aktivno sodelovali in se pripravljali na tradicionalni slovenski zajtrk. Izdelali so si svoje pogrinjke, prisluhnili pravljicam na to temo, plesali ob glasbi, prepevali in plesali ob pesmi Slavka Avsenika: Čebelice, ter pekli medenjake, s katerimi so se otroci tudi posladkali.
V petek, 15. 11. 2019, smo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk, kjer so otroci uporabili svoje pogrinjke, kuharice pa so pripravile maslo, med, kruh in mleko iz lokalnega okolja. Na ta dan nas je obiskal čebelar g. Lamovšek, ki je otrokom predstavil svoje delo preko plakatov, fotografij in pripomočkov ki jih uporablja. Poudaril je pomen čebel in kako se pridobiva med. Za otroke je pripravil različne pobarvanke čebel, vsakemu pa je podaril tudi med.
Otroci so v aktivnosti sodelovali in uživali, hkrati pa ozaveščali, kako pomembna je lokalna hrana in zajtrk za naše zdravje.
Klara Udovič