Enota Taček

Gregorčki v Tačku

Z otroki smo opazovali slikopis značilnosti meseca marca. Otroci so opazili predvsem, da je na sliki veliko »ptičkov, ki se kljunčkajo«. Ugotavljali smo, da se ptički ženijo, da si iščejo partnerja s katerim bodo zgradili gnezdo in imeli mladičke. Tema se je kar sama popeljala naprej v prebujanje pomladi, različne živalske in človeške družine, ter Gregorjevo.

»Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. Šega ima korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Takrat naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi. Po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ptički ženijo’, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.« (vir: Wikipedia)

Zaposlene v Tačku smo prišle do ideje, da bi poskusili nekaj novega. Ker v naši enoti še nikoli nismo spuščali gregorčkov oz. plovil z lučkami ob tem prazniku, smo se odločile, da to združimo s prvim pokoronskim srečanjem v živo.

Pozitivno nas je presenetila velika udeležba družin in njihova izvirnost ter ustvarjalnost ob izdelavi plovil. Ob sproščenem klepetu smo se odpravili na krajšo pot do brega reke Save. Malo nam je sicer ponagajal močan veter, ampak vseeno smo bolj ali manj uspešno izpluli ladjice in se ob tem dobro nasmejali. Sicer nam lučk ni uspelo obdržati prižganih, ampak vseeno verjamemo, da smo simbolično pomagali naravi pri iskanju moči za novo rojevanje v pričakovanju samih lepih, pozitivnih stvari.

Prepričana sem, da lahko v imenu vseh udeležencev potrdim, da nam je po 2 dolgih letih uvod v ponovna druženja v takšni obliki dobro uspel. Veselimo se ponovnega srečanja!

Polona Šinkovec

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content