Enota Sonček

Snežno beli nasmehi v vrtcu Sonček

Januar je znan kot mesec novoletnih zaobljub. V vrtcu Sonček na Vačah pa se v prvem mesecu tradicionalno posvečamo predvsem tematikam, ki so povezane z zdravjem. Letos so te vključevale teme, kot so zdravo telo, zdrava prehrana in dobro počutje, otroci pa so skozi igro vlog in z raznimi pripomočki spoznavali poklic zdravnika in delo v laboratoriju. V skupini Muce, ki jo obiskujejo otroci v starosti od dveh do petih let, smo pod drobnogled vzeli skrb za naše zobe. Vsi jih imamo – lahko so lepi beli, ostri, močni, mlečni ali stalni, lahko pa so tudi vir bolečin, če zanje ne skrbimo z vestnim ščetkanjem in zdravo, uravnoteženo prehrano. In ker v skupini Muce zelo radi raziskujemo, smo naredili nekaj poizkusov na to temo.

Pri prvem poizkusu nas je zanimalo, kaj se zgodi z zobmi, če si jih ne umivamo redno. Umivanje zob pri nekaterih vzbuja odpor in se mu skušajo izogniti v velikem loku. Pri poizkusu smo jajce potopili v kis in opazovali spremembe. Jajce je namreč po svoji sestavi podobno kot zobje – zunaj ga obkroža trda lupina, tako kot zobe zobna sklenina, znotraj pa je mehko, tako kot zobna pulpa. Kis je predstavljal kislino v ustih oziroma izločke bakterij, ki nastanejo, če pozabljamo na čiščenje zob. Po celem dnevu namakanja jajca v kisu, nas je pričakalo neprijetno presenečenje – jajce ni imelo več trde lupine, bilo je mehko kot žogica. Ugotovili smo, da morajo biti naši zobje močni, če se želimo brez težav pregristi skozi trdo hrano in da si jih moramo redno čistiti, če ne želimo imeti poškodovane zobne sklenine.

Lotili smo se še drugega poizkusa. Zanimalo nas je, kaj se z našimi zobmi zgodi, če spijemo preveč sladkih ali »mehurčkastih« pijač. Tokrat smo štiri trdo kuhana jajca potopili v štiri različne tekočine – v sok črnega ribeza, pomarančni sok, kokakolo ter v vodo. Jajca smo potopljena v te tekočine pustili cel konec tedna. Ko smo se po vikendu vrnili v vrtec, smo ugotovili, da so se na njih nabrale obloge, nekatere lupine jajc pa so se obarvale. Jajci, ki sta bili potopljeni v soku črnega ribeza ter v kokakoli, sta navzven postali črni. Tudi ščetkanje teh dveh jajc z zobno ščetko in zobno pasto ju ni uspelo očistiti. Jajce, ki je bilo namočeno v pomarančnem soku, je postalo sluzasto. Po temeljitem čiščenju sluzi smo ugotovili, da je njegova lupina obarvana rumenkasto. Najlepše in najbolj nedotaknjeno pa je bilo jajce, ki smo ga namočili v vodo. Družen sklep naših malih znanstvenikov je bil preprost – najboljše za zdravje zob je pitje vode.

Otrokom so se novo pridobljene ugotovitve vtisnile v spomin, saj si najbolj zapomnijo konkretne izkušnje. S pomočjo vseh teh ugotovitev smo skupaj izdelali plakat in ga razobesili v garderobne prostore našega vrtca. Poleg poizkusov smo na temo zdravja naših zob naredili še veliko podobno zabavnih dejavnosti in s tem poskrbeli, da se bodo naši nasmehi še dolgo belo in zdravo bleščali.

Kaj pa vi? Ste si danes že umili zobe?

Vzgojiteljica Petra Vrabec in pom. vzgojiteljice Zdenka Juvan Nagode

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content