Enota Sonček

Tradicionalni slovenski zajtrk na Vačah

V našem vrtcu Sonček na Vačah, smo tako kot povsod v slovenskih vrtcih, v mesecu novembru ustvarili posebno doživetje za naše malčke – tradicionalni slovenski zajtrk. Skozi različne dejavnosti smo želeli otrokom približati kulinarično dediščino naše države ter jih naučiti ceniti lokalne sestavine in tradicijo obrokov.

Eden izmed vrhuncev naše izkušnje je bil dan peke kruha. Otroci so aktivno sodelovali pri peki kruha, z vsemi čuti so raziskovali sestavine ter pomagali pri pripravi testa, vsak otrok pa si je izdelal svoj hlebček. Da bi otroci bolje razumeli, od kod prihaja hrana, smo se posvetili spoznavanju osnovnih sestavin, ki so del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dotaknili smo se mleka, jabolka, masla, medu – vsega, kar je potrebno za pripravo okusnega zajtrka. Otroci so se veselo potopili v svet vonjav in okusov. Priložnost smo imeli spoznati  fascinantni svet čebel. Vzgojiteljica nam je predstavila čebelarsko opremo, delo čebelarja ter pomen čebel za našo okolico. Otroci so se navdušeno vživeli v vlogo čebelarja ter spoznavali ključno vlogo čebel pri opraševanju rastlin. V ustvarjalnem kotičku smo se lotili izdelave čudovitih pogrinjkov. S pomočjo barv, papirja in domišljije so otroci ustvarjali svoje umetniške mojstrovine. Ta dejavnost je med drugim tudi poudarila pomen lepo pogrnjene mize, bonton pri jedi ter spoštovanje do obrokov in hrane. Celotno izkušnjo smo zaključili s skupnim zajtrkom, kjer smo se usedli za naše ustvarjene pogrinjke in uživali v okusih, ki smo jih sami ustvarili. Ta trenutek je bil ne samo okusen, temveč tudi povezovalen, saj smo se zavedali vsega truda in dela, ki ga vložimo v pripravo hrane.

Nina Podlesnik

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content