Enota Sonček

Restavracija v vrtcu

Dnevno rutino prehranjevanja v vrtcu smo v novembru v enoti Sonček obogatili z različnimi dodatki, ki so v uporabi v pravi restavraciji.

Zajtrki in kosila so bili postreženi na pogrnjenih mizah z belimi prti, na vsaki mizi šopek rož ter obvezno papirnat prtiček, s pripadajočim jedilnim priborom. Dodobra smo osvojili bonton lepega vedenja pri jedi in obisku restavracije ali gostilne.

V obeh igralnicah smo kotičke spremenili v kuhinjo, bar, restavracijo ter teraso, kjer so nato otroci igrali igre vlog natakarja, kuharja, barmana ter seveda gosta.

Otroci so kaširali prazne okrogle embalaže ter jih nato pobarvali in okrasili z belimi pikam tako, da je nastal ličen lonček, vsak otrok pa je izdelal tudi jedilni list z izbranimi jedmi.

Na povabilo gospe Majde Rebolj smo obiskali Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani, kjer so otrokom pripravili testo za pice, ki so jih nato otroci sami razvaljali, namazali s paradižnikovo mezgo, poljubno obložili s sirom, gobami ter šunko. Ogledali smo si njihovo kuhinjo in spretne mlade kuharje, ki so pripravljali različne jedi. Po ogledu kuhinje so nas pospremili do njihove učilnice-restavracije in nas za lepo pogrnjenimi mizami poučili o pravilni uporabi jedilnega pribora nato pa so natakarji postregli s pečenimi picami, sokom, palačinkami in sadno-čokoladnimi koktajli. Za zaključek so nas naučili zgibanja papirnatih prtičkov v obliko ladjice.

Otroci so tako preko igre spoznavali delo različnih poklicev v gostinstvu, namen jedilnikov, lepega vedenja za mizo in pomen pravilnega prehranjevanja.

Zdenka Juvan Nagode, pom. vzgojiteljice

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content