Enota Sonček

Prilagajanje na vodo

Od 8. do 12. januarja 2024, so predšolski otroci iz Vrtca Litija, enote Sonček, obiskovali tečaj prilagajanja na vodo v Šmartnem. Z avtobusom so se vsak dan peljali proti dolini, opazovali okolico in bili vedno navdušeni, ko so v Litiji zagledali trgovini Hofer in Tuš 😊.  Ko smo prispeli do športne dvoran Pungart, so  polni pričakovanj vstopili v garderobe pred bazenom. Tam so skrbno zložili svoja oblačila na kupček in se preoblekli v kopalke. V bazenu sta jih pričakali dve usposobljeni plavalni vaditeljici.  Pred vstopom v bazen so se ogreli z razgibavanjem, se  tuširali in se pet dni zapored, pripravili na vsakodnevne nove vodne izzive. Privajali so se: na izpihovanje v vodo, na gledanje pod vodo, na plovnost, na upor vode. Učili so se  5 sekund lebdeti in drseti na vodi. V bazenu so uporabljali vrsto igralnih rekvizitov, ki so jim pomagali premostiti začetne težave. Pod vodo so pobirali barvne obročke in  jim določali barvo. Za ta rezultat so morali imeti odprte oči tudi pod vodo. Splaziti so se morali skozi obroč, ki je se je vsakokrat malo bolj poglobil pod vodo. Penasti črvi so postali konjički, ko so jih otroci zajahali in z njimi poskakovali po vodi. Kasneje so črve oblikovali v obroče in z njimi po bazenu lovili prijatelje. Kogar so ulovili, se je moral potopiti, če se je želi »rešiti«. Vzgojiteljice smo jih opazovale ob robu bazena, jih spodbujale in njihove dosežke beležile. Vsi pogumni so skočili tudi v globoko vodo. Usvojili so vse veščine in dosegli so vse cilje, ki so jih zastavili vaditelji! Otroci so vsak dan z navdušenjem, včasih tudi z malce strahu prihajali na tečaj, z njega pa odhajali ponosni,  pogumni in zelo utrujeni, tako da se jim je popoldanski počitek zelo prilegel.

Ob zaključku tečaja so vsi otroci prejeli simbolične medalje in priznanja, na katerih so zapisane vse veščine in znanja, ki so jih tekom tečaja dosegli.

Vsakoletni 10 urni tečaj prilagajanja na vodo v izvedbi Vrtca Litija je za otroke izredno pomembna izkušnja v njihovem razvoju, saj je plavanje veščina in šport, ki telo razvija, oblikuje in nanj blagodejno vpliva.

Vida Kristan

 

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content