Enota Sonček

Od ovce do puloverja

Pred nami je zimski čas, ko poiščemo topla oblačila, da nam je prijetno toplo. V enoti Sonček smo se odločili, da raziščemo od kod dobimo vsa ta oblačila. Na začetku smo spoznali zgodbo o Vidku in kdo je njemu pomagal napraviti srajčko nato pa smo se tega lotili tudi sami. Najprej smo morali dobiti volno in to nikjer drugje kot od prave ovce. Gospod Polde, ki vzreja ovce na svoji kmetiji na Vovšah je pripeljal eno od svojih ovac na travnik blizu vrtca ter nam pokazal, kako se striže ovco. Otroci so bili presenečeni, ker je ovca striženje prenašala čisto mirno in gospod Polde nam je med striženjem povedal veliko zanimivega o ovcah.

Striženo volno smo nato odnesli s seboj v vrtec kjer smo jo naslednji dan oprali v hladni vodi. Posušeno volno je bilo potem potrebno počesati in to so otroci delali z »ahlami«. To je krtača z mnogimi zakrivljenimi žičkami iz časa naših babic.

Počesano volno je nato na kolovrat spredla osemdesetletna gospa Ela iz Slivne, ki ji gre to delo še vedno odlično od rok. Otroci so z zanimanjem opazovali kako iz kupčka volne nastaja tanka nitka in ko so nato še sami poskusili z nogo zavrteti kolovrat so ugotovili, da to ni tako enostavno kot je videti.

Spredeno volno je bilo potrebno nato splesti v nekaj uporabnega in zato smo za pomoč prosili nekaj babic: Mari, Slavi, Dragi in Majdo. Medtem, ko so babice pletle nogavice,  šal in rokavičke, so otroci postavljali različna vprašanja, pripovedovali o različnih stvareh ter prigodah in vozlali volnene nitke na lesene palčke. Potem, ko so bili izdelki dokončani so nam babice svoje izdelke podarile. Nekaj stvari so še podarile in  otroci so imeli možnost, da to zadenejo na žrebanju.

Volno pa lahko tudi polstimo oz. filcamo. Odločili smo se, da s to tehniko naredimo novoletne okraske za našo jelko. Vrtec smo okrasili tudi z zvezdicami iz bakrenih žic na katere smo navili volnene nitke.

Projekt o volni smo zaključili z nastopom za starše kjer smo uprizorili zgodbico o Vidku s senčnim gledališčem. Zapeli smo pesmici, zaplesali snežakov ples in prikazali potek pridobivanja volne od striženja pa do končnega izdelka. Na koncu je sledila modna revija otrok oblečenih v volnena oblačila, modne dodatke kot so klobuki, zapestnice in ogrlice.

Zdenka Juvan Nagode, pom. vzgojiteljice

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content