Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Razvojni oddelek

Žlica medu na dan, prežene zravnika stran

Čebelarska zveza Slovenije na svoji internetni strani poda definicijo o medu. Pravi, da je med živilo živalskega izvora, je naravna sladka snov, ki ga izdelajo čebele Apis mellifera, iz nektarja cvetov ali izločkov iz živih delov rastlin ali izločkov na živih delih rastlin, ki jih čebele zberejo, predelajo z določenimi lastnimi snovmi, ga shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju.
Zagotovo pa vsak izmed nas ve, da je med zdrav. Zakaj? Ker ima proti mikrobno učinkovitost, vsebuje minerale, vitamine, antioksidante, encime, pomirja in omogoča sprostitev ter boljši spanec, olajša izkašljevanje ter dihanje, …

V vrtcu si prizadevamo, da otroci ohranjajo zdravje ter krepijo imunski sistem, saj si vzgojiteljice želimo polne skupine zdravih in zadovoljnih otrok. Pri tem pa pomaga tudi vsakodnevno uživanje medu. V petek, 21. 11. 2014, smo obeležili dan, ki je namenjen Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Ta na krožniku ponuja zdrave, domače dobrote: kruh, med, maslo, mleko in jabolko. Dan smo v skupini izkoristili kot začetni dan za uživanje medu skozi celotno zimo. Pred tem pa je bilo potrebno idejo približati otrokom in jo narediti privlačno za male enoletne glavice.

Otroci so z mečkanjem časopisnega papirja ter barvanjem pomagali pri izdelavi čebelic, skupaj smo izdelali še čebelji panj. Sedaj vsak dan ob času sadne malice postavimo na sredino mize panj s čebelicami ter lonček medu. Čebelicam zapojemo (otroci bolj priprevajo oz. poslušajo) pesmi, ki sta jih napisala in uglasbila avtorja številnih otroških pesmi M. Voglar (Čebelica Maja) ter J. Bitenc (Čebelica). V zahvalo pa nam čebelice ponudijo svoj med, ki ga otroci in tudi vzgojiteljice poližemo na žlički.

Otroci so ta dnevni “običaj” skupine že sprejeli za svojega, saj se veselijo uživanja medu. Preko tega so spoznali čebele in nekaj njihove povezave z medom, pridobivajo pa tudi izkušnjo, da lahko s prehrano vplivajo na svoje zdravje.

Ko se vsi posladkamo, pridne delavke pospravimo nazaj v panj, kjer pozimi prezimujejo in po večini mirujejo. Spomladi, ko pa jih bo ogrelo toplo sonce ,bodo čebelice poletele iz panja in nam vzgojiteljicam ponudile nove vzpodbude in možnosti, s katerimi bomo otrokom pomagale odkrivati naravo okoli sebe.

Dunja Gorišek Simončič, vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content