Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Z rokami lahko …

V vrtcu Medvedek tekom celega leta poteka projekt z naslovom: Z ROKAMI LAHKO, kjer se dotikamo vsega, kar z našimi rokami lahko počnemo in vsega, kar zmoremo ljudje …

V mesecu januarju  smo se pogovarjali o tem, kako je, kadar rok ne moremo uporabiti. Preko pestrih dejavnosti smo spoznavali, kako težko je kadar moramo igrače pospraviti le z eno roko ali pa z nogami, kako težko brez rok pojemo zajtrk, kako plešemo in igramo, če nam je uporaba rok onemogočena.

Umetnost pa smo otrokom približali na poseben način. V  vrtec smo povabili  slovenskega slikarja  in umetnika gospoda Željka Vertelja. G. Željko je  tetraplegik, ki  svojih rok ne more uporabljati, zato riše z usti. Pokazal nam je nekaj svojih čudovitih umetnin. Nato je s poučnim in prijaznim pristopom otrokom predstavil kako poteka njegovo ustvarjanje. Zanje  je z usti ustvaril slikovne uganke, otroci pa so tekom nastajanja ugibali, kaj jim bo narisal. S seboj  je prinesel tudi slikarska platna in barve. Tako so se otroci preizkusili v slikanju z usti, med ustvarjanjem pa jim je svetoval, kako naj držijo čopič in kako naj nanašajo barvo, da jim bo lažje naslikati to, kar želijo. Nastale so zanimive skupne umetnije.

Skupaj z otroki smo ugotovili, da je slikanje z usti zelo težko. Ves čas so jim nagajale roke, ki so hotele prijeti in preusmeriti čopič, saj ta  ni in ni hotel v pravo smer. Nekatere otroke je slikar tako navdušil, da smo jim v naslednjih dneh ponudili kotiček, kjer so lahko preizkušali meje ustvarjanja z usti.

Špela Kranjc, pomočnica vzgojiteljice

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content