Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Razvojni oddelek

Z lučkami v čas dedkov in babic

Tisoč in tisoč zvezd je nad nami, tisoč in tisoč zvezd je med nami, naj gre po svetu – rama ob rami – svetloba z nami. (T. Pavček)

Tako smo se skupaj podali, rama ob rami, na tradicionalni pohod z lučkami tokrat obarvan s prikazom šeg in navad v zimskem času. Babice so si dolge večere krajšale čas s pletenjem, šivanjem, krpanjem in branjem, zraven pa so si veselo prepevale. Dedki so bili bolj delovno naravnani in so ta čas izkoristili za pletenje košar in peharjev, izdelavo brezovih  metel, obdelovanje lesa … Pohodniki so prisluhnili tudi zvokom ljudske glasbe naših prednikov ob spremljavi violine in citer. Po poti so okrasili smrečico z doma narejenimi okraski iz naravnega materiala in se okrepčali z orehovimi štruklji in toplim čajem. Tako so otroci okusili vsaj delček tradicije božično novoletnih praznikov in zimskega časa, kot so jih doživljali naši stari starši.

Treba je mnogo preprostih besed kakor: kruh, ljubezen, dobrota, da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota. (T. Pavček)

Fotografije

Pija Pohar

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content