Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Slovenski tradicionalni zajtrk

Ob dnevu slovenske hrane, 16. novembra 2018 smo tudi v vrtcu Medvedek tradicionalno zajtrkovali. Na ta dan so bile mize slavnostno pogrnjene in okrašene s svečkami, čebelicami, rožicami. Najpomembnejše pa je to, da so se šibile pod lokalno pridelanimi dobrotami.

Naš tradicionalni zajtrk je vključeval  dišeče hlebce kruha  pečene v krušni peči, slovenski  med, domače maslo, mleko in ekološko pridelana jabolka. Zajtrkovanje je obogatil  obisk  čebelarja G. Grošlja,  ki je z otroki spregovoril o čebelarjenju in pomembnosti čebel za obstoj življenja ter obisk gospoda župana, ki nam je obljubil, da bo v Litiji zasadil več lipovih dreves, za spomladansko pašo čebel.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Najstarejši otroci so bili deležni tudi  degustacije čebeljih izdelkov, ki so jo za nas pripravili otroci iz skupine zmajčki. Prav za to priložnost so otroci igralnico spremenili v panj sami pa so se prelevili v brenčečo čebeljo družino. Najprej so nas pričakale čebele čistilke, ki so preverile če smo pripravljeni za vstop v panj, čebele stražarke so nas pospremile do matice,trota  in čebel delavk . Tu smo okušali in prepoznavali različne vrste medu(kostanjevega, gozdnega, cvetličnega), degustirali smo propolis in cvetni prah, na koncu pa smo se posladkali z medenjaki in se namazali z dišečo medeno kremo.

Pri najmlajših smo obeležili ta poseben dan tako, da smo se povezali in se pri zajtrku pridružili prijateljem iz sosednje skupine. Da ni čisto navaden dan, so nakazali že prikupni pogrinjki, svečke, jabolka v košarici in cel hlebec kruha na mizi. Praznični dan se je nadaljeval z ogledom slikovitih panjskih končnic in polnega satovja, pogovora o čebelah in medu.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Prvič v tem šolskem letu smo se pridružili starejšim otrokom na vrtčevskem igrišču, nekateri peš, drugi pa kar v izposojenih lesenih vozičkih. Tam nas je pričakal čisto drug svet, kot smo ga navajeni pri nas v jaslih, nekaj časa je trajalo, da so se navadili na množico. Nato pa se je začela glasba, nekaj otrok je pripevalo, ostali pa so z občudovanjem poslušali.

???????????????????????????????

Tako smo zaključili to medeno dopoldne, otroci celotnega vrtca so se zbrali na igrišču in v en glas zapeli Avsenikovo pesem Čebelar.

Špela Kranjc in Pija Pohar

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content