Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Razvojni oddelek

Pustna zabava

Pust je dan, ki ga otroci pričakujejo ravno tako nestrpno kot decembrske dobre može. Že tedne pred njim se odvijajo pogovori o tem, kaj bo kdo za maškare, nekateri to skrivajo, spet drugi z veseljem povedo, v kakšno oblačilo se bodo odeli.

V resnici pa je pust veliko več kot zgolj maškarada. Pustni čas je premakljiv praznik in vezan na prav tako premakljivo veliko noč. Velika noč je vedno na  prvo nedeljo po prvi pomladanski luni. Ko od velike noči odštejemo 40+6 dni (nedelje ne štejejo) dobimo datum pepelnične srede, ki je letos 10. 2. Dan pred tem pa je pustni torek. Maske, v slovenski tradiciji čudne, grde in nič kaj prijazne, odganjajo zimo in v deželo kličejo pomlad in novo prebujenje.

PUSTNA ZABAVA (Zvezdana Majhen)

Skozi okno poglejmo,
čemu takšen vrišč
iz ulic prihaja
do naših dvorišč!

Šeme brez treme,

iz vsega sveta,

pojejo, plešejo,

kakor kdo zna.

Rija, rijaraja
pust se sprehaja,
zemljo z zeleno
barvo pomlaja.

Ej, tudi meni,
čeprav sem boječ,
pustna zabava
od nekdaj je všeč.

V vrtcu pa je bila, tako kot pravi zgornja pesmica, ta dan glavna zabava. Princese, super junaki, kužki, muce in pingvini so skupaj rajali, plesali, ustvarjali se veselili in se seveda sladkali s pustnimi dobrotami. Starejši so se odpravili še na sprehod po Litiji in se pokazali meščanom, pri mlajših pa smo pripravili zabavni fotokotiček. Posnetke šem, ki so nastali, si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo.

Špela M. Sedevčič, pom. vzgojiteljice

FOTOGRAFIJE

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content