Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Pomembnost vključevanja multikulturalizma v zgodnjem otroštvu

V letošnjem šolskem letu je bil najin oddelek »Zajci« poln radovednih ter živahnih otrok, ki so se med seboj odlično razumeli ter navezali prve močne prijateljske vezi, ki bodo nekatere spremljale skozi celo življenje. Prav vsi so si bili enaki, nihče izmed otrok ni kazal nobene zadržanosti do posameznika,  kljub temu, da smo imeli v oddelku vrstnike, ki so prišli k nam iz drugih držav. Meniva, da živimo v času ter svetu, kjer je multikulturalizem izredno pomembna ter aktualna tema.  Zato sva otrokom skozi celo leto privzgajala strpnost ter poudarjala pomen, da smo si vsi enakovredni.

V okviru projekta Etike in vrednote ter domene »tradicija« sva k sodelovanju povabila tudi starše. Povabilu se je odzvala  Nickova mamica in nam predstavila Švico ter njene značilnosti. Nismo ostali ravnodušni, saj je gospa Erika Padar prišla zelo strokovno pripravljena in otroci so ji z zanimanjem prisluhnili. Preko plakata nam je predstavila najbolj značilne običaje Švice ter njihovo hrano, prav tako pa je s seboj imela veliko knjig v nemškem jeziku ter igrač. Otrokom smo omogočili dovolj časa, da so si le te dobro ogledali, prav tako pa smo opazili ter spodbujali sodelovalno učenje. Na koncu nas je pa pričakalo še prav posebno in sladko presenečenje. S pomočjo keramičnih posod smo si stopili čokolado, v katero smo pomočili različno sadje, no, in tudi kakšno »penico«. Gospa Erika je naš dan obogatila ter otrokom pustila veliko novega znanja. Iskreno se ji zahvaljujeva.

Takšnih oblik srečanj s starši si v prihodnje še želiva, saj meniva, da le z dobrim sodelovanjem lahko našim otrokom omogočamo sproščeno, odgovorno in strokovno bogato učno okolje, kjer se vsi počutimo sprejete.

Ne glede na naš spol, barvo kože, raso in  državljanstvo smo si enaki in prav je, da to našim otrokom začnemo privzgajati že v zgodnjem otroštvu.

Luka Mohar in Aleksandra P. Hočevar

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content