Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Obisk domačije Pr’Nebavec

V začetku junija so se otroci skupine Muce odpravili na potep do Domačije Pr’Nebavec, ki se nahaja v vasi Dragovšek. Lahko trdimo, da smo se odpravili v neznano. Vse kar smo vedeli je to, da to ni tradicionalna kmetija z živalmi, ampak kmetija malo drugače.
Takole so kmetijo opisali tisti, ki tam živijo. »Domačija je prostor za vse tiste, ki se želijo ustaviti in prisluhniti sebi in naravi, ki želijo negovati zemljo in izbrusiti dragulje medčloveških vrlin. Naravno okolje domačije spodbuja in podpira odprti ter sprejemajoči socialni prostor, v katerem se ljudje vseh starosti lahko izkustveno in doživljajsko učijo drug od drugega in narave.«
Z otroki smo se peš povzpeli na hrib do kmetije. Tam nas je pričakal Jan Lajovic in nas pospremil na sprehod skozi gozd, kjer smo lahko med potjo obirali borovnice. Pot smo nadaljevali po nepokošenih travnikih in tam preko senzoričnih iger uporabljali vsa naša čutila. Na ta način smo opazovali okolico in spoznavali travniško rastlinstvo. Svobodno smo uživali v vsem kar nam nudi narava. Seznanili smo se z eko vrtnarjenjem in permakulturnimi vrtovi. Hranili smo kokoši in mlade piščančke, plezali po drevesih in se gugali na drevesni gugalnici.
Tekanje po visoki travi in lovljenje po bregovih je otrokom predstavljalo res največji užitek. Na kmetiji so nas postregli še z domačim bezgovim sokom in pecivom, ki so ga spekli posebej za nas. V tem dnevi smo poznali veliko novega, predvsem pa so se otroci v naravi res sprostili. To je bilo za otroke res pristno in neponovljivo doživetje in z veseljem bi se spet vrnili nazaj.

Špela Kranjc, pom. vzgojiteljice

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content