Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Razvojni oddelek

Kultura v Medvedku

Kaj je kulturni dan? Poleg tega, da je dela prost dan, ki ga lahko izkoristimo za brezplačen ogled raznih kulturnih ustanov, je to dan namenjen razmišljanju o kulturi. Nekateri se usmerjajo v prireditve, nekateri se posvečajo literarnim delom in ozaveščanju slovenskega jezika ter pripadnosti slovenskemu narodu, nekaterim kultura pomeni lepo vedenje, spoštljiv odnos, skrb za sočloveka. Vse to so pravilni odgovori. Kultura je pojem, ki se razteza od prijaznega pozdrava dober dan do uprizoritve najzahtevnejših dramskih del. Vzgoja kulture v vrtcu ima pomembno vlogo. Otroci se odnosa do jezika, pripadnosti narodu, spoštovanja sočloveka in vzgoje bontona učijo že od rojstva. Učijo se preko zgleda odraslih, zato je zelo pomembno, da vrtec in domače okolje sodelujeta z roko v roki. Tukaj se izkaže pregovor Kar se Janezek uči, Janez zna. Zagotovo, pa vsi za naše otroke želimo, da premorejo vrline, ki jih podpira vzgoja kulture.

Kulturni oz. Prešernov dan  nas spodbudi, da še nekoliko poglobljeno ponudimo otrokom dejavnosti s področja kulture. Tako so otroci spoznavali Prešerna in njegova dela, risali potrete Prešerna, spoznavali slovensko zastavo, prepevali himno, se pogovarjali o bontonu,….

Dan pred kulturnim dnem pa so vsi otroci Medvedek obiskali prireditev z naslovom Rime tako in drugače- pa še Prešeren ti po glavi skače. Otroci so izdelali Prešernov kovanec in vanj vložiti nekaj truda, z njim so nato kupili vstopnico. Za prireditev so se otroci in vzgojitelji lepo uredili, saj se za kulturni dogodek tako spodobi.  Začelo se je z dvigom zastave in slovensko himno, nadaljevalo pa z recitacijami različnih otroških pesmi, ki so bile  obogatene z lutkami, slikami, glasbo, inštrumenti in plesom. Vsaka pesem je bila svoja zgodba in vsaka je bila na svoj način prav posebna.  Po odzivu otrok, ki so dogajanje z zanimanjem spremljali, je bila prestava uspešna.

Dunja Gorišek Simončič, dipl. vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content