Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Razvojni oddelek

Jesen nam prinaša plodove

Vse se je začelo na prvi jesenski dan, ko nas je obiskala Teta Jesen. S pisanimi, zemeljskimi  barvami je pobarvala listje in prinesla obilico jesenskih plodov.

Otroci so ob pomoči staršev prinesli v vrtec domače sadje, različne buče, koruzo, kostanj, želod, pisano jesensko listje.

Pa smo se odločili, da za začetek skuhamo kompot. Otroci so pomagali pri trganju grozdnih jagod. Nekaj  jih je pristalo v posodi, ostale pa v otroških trebuščkih. Najbolj  so bili otroci ponosni nase, ko jim je z nožem uspelo rezati jabolka, hruške in slive. Kompot je bil zelo okusen, saj smo mu dodali še malce cimeta, klinčkov in sladkorja.

Luščenje koruze, je odlična dejavnost za razvoj fine motorike ter krepitev mišičnega tonusa. Otroci so prepoznali olupljeno koruzo, uganka je bil neolupljen storž koruze. Ko smo olupili še tega se je pričelo luščenje. Koruzna zrnca so skakljala po mizah in po tleh, a zaradi tega se ni nihče razburjal. Čisto vse smo pobrali in jih shranili v košarico. Vzgojiteljici pa sva otrokom predstavili še »čarobno koruzico«, takšno za peko pokovke. Pripravljali sva jo  pred otroki, ki so bili  začudeni, ko je kar naenkrat začelo nekaj poskakovati in pokati  pod pokrovko. Igrali smo se tudi gibalno igrico Kokice, kjer so otroci poskakovali  kot naša koruzica. Seveda je nato  sledila malica- pokovka.

Po kostanj smo se podali kar sami. Celotna skupina otrok, vseh 14, je obiskala gozd. Otroci so ob pomoči vzgojiteljic  nosili kostanj v košarico in prepevali pesem Kostanjček Zaspanček. Iz vej so zgradili hiško za škrata in še njemu zapeli pesem Enkrat je bil en majhen škrat. Tako smo uspešno obogatili dejavnosti izvedbenega kurikula v naravi. Naslednji dan smo košaro jesenskih plodov uredili tako, da smo odbrali kostanj, ga skuhali ter se posladkali z njimi.

Dunja Gorišek Simončič, dipl. vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content