Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Gremo peš!

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998. To je bil dan, ko so lahko mesta pokazala svoja prizadevanja za varstvo okolja. Tudi letos smo se v vrtcu spomnili in obeležili ta dan na način, da so otroci drugega starostnega obdobja preplavili najbližji pločnik in cesto pri vrtcu Medvedek. Z raznobarvnimi kredami so ustvarjali velike in majhne slike in tako še polepšali okolico vrtca katerega obiskujejo. Nekateri so čas izkoristili tudi za igro, narisali so ristanc in se tudi poigrali, na koncu so prišle na vrsto tudi igre lovljenja. Vse te dejavnosti, ki so ta dan potekale na cesti pa smo seveda pod budnim očesom spremljale vzgojiteljice.

Nikakor ne gre pozabiti na naše najmlajše otroke prvega starostnega obdobja, ki so skupaj s pomočjo vzgojiteljic prav tako ozavestili kako pomembni členi v prometu postajajo na katere moramo biti še posebno pozorni, ter jim nuditi dober zgled. Svoj prispevek so pokazali na skupni risbi, kjer so prav tako s kredami risali na črn šeleshamer.

Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti in slogan letošnje izvedbe tega tedna je GREMO PEŠ! Hoja poskrbi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti in je najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih. Sodoben življenjski slog od ljudi zahteva vse večjo mobilnost, zaradi česa se povečuje odvisnost od avtomobilov. Da pa bi kar se da zmanjšali izpuste avtomobilskih toplogrednih plinov v ozračje se nagibamo k trajnostni mobilnosti, ta pa vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in druge alternativne oblike mobilnosti. Tako lahko prispevamo k čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja in socialni pravičnosti.

Ana Zajec

FOTOGRAFIJE

TRI STVARI, KI JIH LAHKO VSAKDO NAREDI
1. Pelji se z domišljijo – z javnimi prevoznimi sredstvi, kolesom ali peš vsakič, ko je to mogoče.
2. Vozi se manj – premisli o nujnosti vsake vožnje.
3. Druži se – namesto v nakupovalno središče se z družino odpravite na izlet s kolesi ali vlakom.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content