Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Diradi čindara za babico in dedka

V vrtcu Medvedek smo skupaj z otroki preko leta spoznavali pokrajine in pripadajoče značilnosti Slovenije. K temu štejeta tudi ljudska glasba in plesi. V sodelovanju s tamburaškim orkestrom iz Šmartnega in drugimi poznavalci te dediščine smo imeli priložnost poslušati glasbo in spoznavati narodno nošo posameznih pokrajin. Vsakemu otroku se bo v spomin verjetno vtisnil vsaj kanček te mnogokrat pozabljene vrednote slovenskega naroda. Nekaj znanja in modrosti, ki smo ga nabrali, pa smo ob zaključku želeli deliti.

V torek, 27.  maja 2014, smo se najprej pokazali babicam in dedkom. Na igrišču vrtca sta zaigrali harmoniki, na kateri sta igrala mlajši harmonikar Urban Kotar in starejši Pavle Kokalj. Glasba je otroke najprej povabila k ljudskemu plesu čindara. Ta ljudski ples večinoma imenujemo kačo zvijat, kačo vit, na Štajerskem tudi čindara in kolo. Po uvodnem Diradi čindara so se vsi otroci predstavili z enim od ljudskih plesov. Zavrteli so se od Gorenjske, Primorske vse do Bele krajine. Vsem je skupna in pomembna ena misel, ki odzvanja. In sicer, da se imamo radi in seveda, zakaj se ne bi ‘meli, radi, radi, radi.

V sredo, 4. junija, se je v dvorani na Stavbah prireditev ponovila za starše. Vsebina je bila enaka kot pri dedkih in babicah le spremljava je bila nekoliko drugačna. Poleg harmonikaša Kokalj Pavleta, ki nas je spremljal drugič, so nas svojim glasom in spremljavo podprli še člani tamburaškega orkestra iz Šmartnega. Vsem glasbenikom še enkrat iskrena hvala!

Predstavilo se  je vseh 11 skupin enote Medvedek. Tako smo zaključili projekt Mali sonček raziskuje Slovenijo in šolsko leto 2013/14.

Tjaša Hauptman in Mateja Premk

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content