Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Delovna vzgoja v skupini Medvedkov

V letošnjem vrtčevskem letu smo se Medvedki vključili v projekt vrtca Delovna vzgoja. Naš cilj je otroke navajati na delovne navade v vrtcu in tako spodbuditi tudi starše. Otroci imajo privzgojene navade že v sebi, potrebno jih je le razvijati.

V skupini Medvedkov smo septembra začeli z dežurstvi pri hranjenju. Vsak dan sta dežurna dva otroka. Njuna naloga je, da poskrbita za urejen prostor in da otroke pripravita na obrok. Dežurna, oblečena sta v predpasnika, vsakemu otroku razdelita pribor in jim zaželita dober tek. Po končanem obedu pospravita mize in jih pobrišeta s krpo.

Delovna vzgoja je prisotna tudi pri ostalih dejavnostih v igralnici: pri pospravljanju igrač, urejanju kotičkov, pometanju smeti po tleh ipd. Otroci pri delu neizmerno uživajo. Kar vsi naenkrat bi radi pomagali. Smeti, ki se nabirajo pod stoli, odlagamo v koš; ločujemo pa tudi druge odpadke (papir, plastenke, steklo) v zabojnike v umivalnici.

V jesenskem času veliko časa preživimo zunaj na sprehodih in na igrišču. Igrišče je vedno treba čistiti, predvsem zaradi zunanjih vremenskih dejavnikov – vetra, dežja, snega. Skupaj poskrbimo, da je okrog peskovnika čisto, da so smeti v zunanjih koših, da potrgamo plevel, ker ni zaželen …

Listja v tem času ne zmanjka. Tudi za to poskrbimo v vrtcu. Z grabljicami ga grabimo in odlagamo v vreče. Le nekaj ga je še ostalo na drevju. Sicer pa čakamo zimo in sneg, pa zimske dogodivščine, tudi takšne z lopatami za kidanje snega. Do takrat bomo še kaj postorili v toplih vrtčevskih prostorih, likovno ustvarjali in se družili z drugimi otroki. Naši prostori so že zimsko okrašeni z okraski, ki smo jih sami izdelali.

del.vzgoja

Doma bomo pri opravilih pomagali staršem in jih prijazno povabili k ohranjanju delovnih navad, ki  jih pridobivamo v vrtcu.

 Darja Borštnar Mandelj, dipl. vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content