Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Razvojni oddelek

Delavnica s starši že v uvajalnem obdobju? Zakaj pa ne?!

V himni vrtca Litija so zapisane besede: »Vrtec nam je drugi dom.«

Želja vseh zaposlenih v vrtcu je, da starši in otroci začutijo vrtec kot drugi dom. Otroci velik del dneva preživijo v vrtcu, kjer se jim pripeti za njihov razvoj veliko pomembnih stvari. V vrtcu imajo prijatelje, tu se jim poraja cela paleta občutkov in doživetij.

Temelji dobrega počutja v vrtcu pa se postavijo že v samem začetku, ko se otroci prvič uvajajo v vrtec. Velikokrat se zgodi, da dogodek ni nov le za malčke, ampak se tudi njihovi starši znajdejo v povsem novi situaciji. Ne vedo kaj naj pričakujejo od vrtca in ne znajo si predstavljati kako se bo odzval njihov otrok. Velikokrat so v začetku zaskrbljeni, negotovi in doživljajo stisko ob ločitvi, prav tako kot njihovi otroci. Zato ni dovolj, da strokovni delavci prepričamo le otroke, pridobiti si moramo tudi zaupanje staršev.

Dobro sodelovanje med starši in vzgojitelji je mogoče uresničiti le z iskreno komunikacijo. Dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, ki deluje na področju predšolske vzgoje pravi, da med starši in vzgojitelji ni mogoče ne komunicirati. V procesu komunikacije se med seboj besedno in nebesedno sporazumevamo. Če je tisto, kar drug drugemu sporočamo z neverbalnim vedenjem usklajeno tudi z izgovorjeno vsebino, takrat pravimo, da je komunikacija med nami usklajena in iskrena.

Starši imajo pravico do postopnega uvajanja otrok, kar je zapisano tudi v Kurikulu za vrtce, kjer so zbrana priporočila za delo strokovnih delavcev. Kako in na kakšen način vzgojiteljice to izpeljejo, pa je v njihovem strokovnem odločanju.

V enoti Medvedek, pri najmlajši skupini Polžkov, so bili prvih nekaj dni v igralnici prisotni starši radovednih malčkov. Prvi dan so skupaj spoznavali igralnico, pravila in delo v vrtcu, drugi dan pa so starši že dobili dve nalogi. Pri prvi so sodelovali skupaj s svojim otrokom in pobarvali okvir za sliko. Druga naloga pa je bila namenjena le staršem. Na mizi jih je pričakal material za ustvarjenje, škarje, lepilo, ter nekaj malega ustvarjalnih idej. Vse ostalo je bilo v njihovih rokah. Sprva začudeni, so kaj kmalu dobili ustvarjalni navdih ter se lotili dela. Ob tem so se sprostili, svojo pozornost pa preusmerili iz svojih otrok na delo. Otroci so začutili, da se njihovi starši zabavajo in tako je naša igralnica prekipevala od dobrega počutja. Med tem, ko so starši sproščali svojo ustvarjalnost, sva se vzgojiteljici še pobližje spoznali z otroki. Tako sva lažje navezali stik, saj so se otroci počutili varne ob prisotnosti staršev, hkrati pa niso bili pod pritiskom njihove zaskrbljenosti. Odziv staršev je bil zelo pozitiven, priznali so celo, da se že dolgo niso poprijeli za škarje, barvni papir in barvice, in da so se pri tem zabavali. Najin cilj, pa je bil tudi dosežen saj sva želeli starše sprostiti in jim približati vrtec, tako da ga doživijo kot prijetno izkušnjo. Občutki staršev pa se vedno prenašajo na otroke. Njihovi izdelki, pa niso bili kar tako,vsak posebej je unikaten, s koščkom ljubezni do otroka in bo krasil garderobo pred igralnico skupine Polžki.

Dunja Gorišek Simončič, vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content