Enota Medvedek

Zelena hiša, Bevkova 18

Oddelek s prilagojenim programom

Beri in se pogovarjaj z menoj – pravljični projekt enote Medvedek

Beri in se pogovarjaj z menoj je v letošnjem vrtčevskem letu ena izmed prednostnih nalog Vrtca Litija. V enoti Medvedek smo se odločili, da ji v mesecu januarju in februarju posvetimo še več pozornosti. Sodelovali smo z zunanjimi strokovnimi delavci ter vzgojno-izobraževalnimi ustanovami ter tako otrokom omogočili bogate vsebine, povezane s spoznavanjem pravljic.

V okviru projekta smo vzgojiteljice pripravile četrtkove ure pravljic za starše in otroke, ki so jih obiskali v naši enoti, v popoldanskem času. V času projekta so imeli starši in otroci na voljo tudi Medvedkovo knjižnico, kjer so si lahko ogledali slikanice in priročnike, na voljo pa je bila tudi knjižna izposojevalnica.

Vzgojiteljice v enoti Medvedek smo si tekom projekta izbrale vsaka svojo pravljico, ki smo jo nato pripovedovale v skupinah drugih otrok. Otroci so z zanimanjem prisluhnili vzgojiteljici, ki je prišla v njihov oddelek ter sodelovali v pripravljenih aktivnostih. 

K sodelovanju smo povabili tudi Osnovno šolo Gradec in Gimnazijo Litija. Učenci in dijaki so nas obiskali v vrtcu, kjer so otrokom prebirali in pripovedovali pravljice. Ob tem se je spletla prijetna vez med predšolskimi otroci, šolarji in dijaki. Otroci so z zanimanjem prisluhnili pravljicam ter navezali stik z našimi gosti.

Tudi Knjižnica Litija se je odzvala na naše povabilo k sodelovanju. Obisk knjižničarke je popestril naše dopoldneve v vrtcu. Spoznavali smo novejše slovenske pravljice ter radovedno pokukali v slikanice, ki jih je s seboj prinesla knjižničarka.

Otroci so imeli priložnost spoznati pravljice tudi malce drugače. Kako? V svet pravljic jih je preko pravljične joge popeljala Anja Pavlin, učiteljica joge za otroke, specialna in rehabilitacijska pedagoginja. Otroci so tako še bolj pozorno prisluhnili pravljicam ter gibalno sodelovali v pripravljenih aktivnostih.

Ob zaključku projekta pa nas je obiskal prav poseben gost, Maček Muri. Otroci so bili nad obiskom navdušeni, se z veseljem udeležili druženja ter z mačkom Murijem tudi zarajali.

In čisto za konec (preden poči lonec) so pripravile presenečenje za starše in otroke tudi vzgojiteljice enote Medvedek. Vzgojiteljice, vključene v dramsko skupino enote, so pripravile predstavo Sovica Oka, ki so si jo lahko v Kulturnem centru ogledali tako otroci enote Medvedek, kot tudi ostali predšolski otroci. Po ogledu predstave je bila v kulturnem centru na voljo še razstava projekta Beri in se pogovarjaj z menoj, kjer so si starši in otroci lahko ogledali likovne izdelke in fotografije, ki so nastale med samim projektom.

Vabljeni, da si nekaj utrinkov naših doživetij ogledate med FOTO UTRINKI.

»Če hočete, da bodo vaši otroci inteligentni, jim berite pravljice. Če želite, da bodo še inteligentnejši, jim berite več pravljic.” (Albert Einstein)

Zapisala: Andreja Medved

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content