Enota Kresnička

V vrtcu Kresnička vemo, kaj je kultura …

Vzgojiteljice želimo otrokom vzbuditi misel, kako postati in ostati kulturen, zato se trudimo, da jim tudi te vsebine prikažemo na njim razumljiv način.

V tednu po slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, smo se z otroki pogovarjali in razmišljali, kaj vse je kultura. Ugotovili smo, da kultura ni le poslušanje poezije, ampak tudi prebiranje knjig, primerno obnašanje na prireditvah, v vrtcu in doma, uporabljanje vljudnostnih izrazov in še in še…

Poslušali smo Zdravljico in otroci so povedali, da je to pesem, ki jo slišimo, ko Peter Prevc zmaga. Naučili smo se, da se ob poslušanju himne vstane in po koncu nikoli ne ploska.  Ugotovili smo tudi, da včasih niso imeli barvic in svinčnikov za pisanje ter risanje, zato so otroci portret Franceta Prešerna upodobili kar z ogljem, tako kot so risali včasih. Preizkusili smo se tudi v pisanju z račjim peresom in tako, na malo drugačen način, urili grafomotoriko.

Listali smo knjige, vse poškodovane knjige smo tudi »pozdravili«, plesali smo ob klasični glasbi, ugotavljali barve slovenske zastave, izdelovali lepljenko, še posebej pa smo se veselili petkovega obiska dveh skrivnostnih gostov.

Obiskala sta nas Povodni mož in njegova Urška ter nam odigrala in zrecitirala pesem Povodni mož. Otroci so z velikim zanimanjem spremljali in pokazali veliko navdušenje. Zaplesali smo ples Uršk in Povodnih mož, se oblekli v obleke, nadeli klobuke in tako še enkrat podoživeli znano slovensko pesem.  Kulturno obarvani teden smo zaključili s slikanjem Povodnega moža v valovih, kako je svojo Urško odpeljal v Ljubljanico.

Vzgojiteljice verjamemo, da smo z dejavnostmi otrokom približale kulturo in jo bodo skozi čas odraščanja še bolj razumeli in začutili ter bo postala del njih.

Vesna Balant, vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content