Enota Kekec

40 let enote KEKEC

Pred dobrimi 40 leti, natančneje 1. februarja 1981, je naš VRTEC LITIJA, dobil novo enoto in ta enota smo mi! ENOTA KEKEC! Z delovanjem je pričel v zasebni hiši Janeza in Vere Bezjak. Vrtec na Savi se je ustanovil z namenom, da pomaga zaposlenim materam, pri tem pa ima veliko zaslugo prav gospa Vera Bezjak. Sprva je bilo malo otrok, šest do deset, kasneje se je število otrok povečevalo tja do dvajset.

Leta 1990 se je zgodila velika poplava, ki je naredila ogromno škodo ter vzela veliko knjig, igrač in didaktičnega materiala. Prav ta poplava je bila nekak povod za graditev novega vrtca in šole. Slednja je imela že tako velike razpoke, da pouk v njej ni bil več varen in zato so stekli pogovori ter priprave za graditev nove stavbe.

Septembra 1994 so se malčki iz hiše Bezjakovih preselili v novo zgrajeno zgradbo, kjer sta bila združena skupaj vrtec in šola in tako je še danes. Število otrok se je skozi leta povečevalo in sedaj v enoti delujeta dva oddelka. Sodelujemo pri vseh projektih na ravni vrtca, se povezujemo s krajevnimi organizacijami, Šolo zdravja, RK, gasilci in Podružnično šolo Sava.

Naša enota je del Vrtca Litija, katerega simbol je cvetlica, ki z devetimi cvetnimi lističi označuje prav vse enote vrtca. Enota Kekec se nahaja v mirnem in zelenem okolju ter otrokom ponuja neposredni stik z naravo, ki je v sodobnem vrvežu življenja, še kako pomemben. In kot je zapisano na naši spletni strani – tako kot cvetlica potrebuje za svojo rast in razvoj ljubezen ter skrb, tako tudi vsi zaposleni v našem vrtcu z ljubeznijo in znanjem uresničujemo svoje poslanstvo, to je skrb za vzgojo in učenje predšolskih otrok.

Da vsi skupaj dobro sodelujemo, je bilo videti tudi na prireditvi ob praznovanju 40 letnice, ki se je odvijala na krajevnem igrišču. Strokovni delavci smo za naše otroke, starše, sedanje in nekdanje sodelavke ter krajane pripravili razigrano praznovanje. Skupaj z otroki iz šole, ki so tudi obiskovali naš vrtec, smo pripravili krajši kulturni program, zbrane pa so nagovorili župan občine Litija g. Rokavec, predsednik KS Sava g. Lokar in predstavnica Vrtca Litija ga. Mirjam Šuštar. Sledile so ustvarjalne delavnice za otroke in starše, za sladkosnede pa smo pekli palačinke. Srečanje smo zaključili z igrico Kdo se gnete na tej metli, ki so jo pripravile naše sodelavke iz vrtca Medvedek.

Želeli bi, da se v prihajajočih okroglih rojstnih dnevih našega Kekca še snidemo. Že res, da je Vandotov Kekec oziroma Mežnarjev Gregec danes star že 104 leta, pa za nas ostaja še vedno nagajiv mlad fantič. Naša enota bo še naprej delovala s polnim zagonom v počastitev tega imena in spodbujala naše male Kekce in Kekčevke na njihovih poteh.

Vesna Šparlek, vodja enote

FOTO UTRINKI praznovanja

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content