Enota Kekec

Z ljudskimi plesi in pesmijo spoznavamo Slovenijo

Slovenija je država, ki združuje raznolike pokrajine. Vsaka pokrajina je posebna; čudovita, polna skrivnosti, drugačna, a hkrati povezana z drugimi pokrajinami.

Ali veste, katero je glavno mesto Dolenjske? Kje pečejo najboljše kremne rezine? Kako je nastalo Blejsko jezero? Poznate zgodbo o Prevzetni drvarki, ki je živela na Pohorju? Kje živijo štorklje? Zakaj je Postojnska jama tako posebna? Iz kje pride sol? …

V vrtčevskem letu 2017/2018 smo v vrtcu Kekec izvedli projekt Potepanje po Sloveniji.  Tekom leta smo z otroki preko dejavnosti spoznavali Slovenske pokrajine, njihove posebnosti, običaje, znamenitosti. Posebno pozornost smo namenili plesom in pesmim, vezanih na določeno pokrajino. Vsak petek je bil namenjen tematskim uricam, kjer so otroci spoznavali običaje, ki ponazarjajo določeno pokrajino – pesmi, igre, plese, ki so jih poznali naši dedki, babice, mame in očetje. Vse, kar smo novega odkrili in se naučili, smo z veseljem predstavili tudi na raznih prireditvah in dogodkih – ob druženju z dedki in babicami, ob obisku Dedka Mraza v KS Sava, na prireditvi ob materinskem dnevu … Vse to in še več smo predstavili tudi našim staršem ob zaključku vrtčevskega leta. V vrtec in na prireditve smo večkrat povabili harmonikaša Pavla, ki se nam je vedno z veseljem pridružil in poskrbel za dobro voljo.

Kaj so se naučili naši mali nadobudneži? Na tematskih uricah in ob zemljevidu Slovenije so s pomočjo vzgojiteljic odkrili veliko zanimivosti Slovenije. Z iskricami v očeh so vsrkavali novo znanje in radovedno prisluhnili vsaki podrobnosti. Aktivno so se vključevali v dejavnosti ter odkrivali, kako vsaka pokrajina prinaša svoj delček v celoto, ki jo tvori Slovenija.

Andreja Medved, pomočnica vzgojiteljice

Fotografije

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content