Enota Kekec

Sodelovanje v Cicidojevem natečaju: Tudi pri nas pripovedujemo pravljice

V letošnjem letu sva se strokovni delavki skupine Žabice, v enoti Kekec, odločili, da otrokom popestrimo dejavnosti s celoletnim projektom Pravljična dežela v vrtcu. V začetku leta si je vsak otrok izbral svojo pravljico. Izdelali smo simbole, ilustracije pravljic ter z njimi označili obešalnike, ležalnike, ščipalke s katerimi označujejo prisotnost, dežurstvo … Skratka ti simboli nas spremljajo vsepovsod v vrtcu.  Vsakodnevno pravljice prebiramo v jutranjem krogu, v času med počitkom, v knjižnem kotičku, ob praznovanju rojstnih dni. Teden dni pred svojim rojstnim dnevom otroci domov odnesejo pravljico svojega simbola, skupaj s starši jo preberejo in na temo pravljice tudi ustvarjajo. Nato  v mapo  zapišejo vsebino, ki jo otrok predstavi skupini. Mlajšim otrokom pomagava vzgojiteljici, starejši  pripovedujejo samostojno. Pripovedovanje izbranih pravljic sva povezali tudi s projektom Cici bralna značka. Ob prebranih pravljicah pa v vrtcu še izdelujemo lutke, s katerimi zaigramo igrico, pripravljamo “kostume” za dramatizacijo in dramatiziramo, ilustriramo in še veliko drugega.

Ob dvajsetem rojstnem dnevu je revija Cicido razpisala natečaj Tudi pri nas pripovedujemo pravljice. Ker smo na to temo v vrtcu že tako veliko naredili, smo se odločili, da se prijavimo ter pošljemo kratko poročilo, ki opisuje naše delo.

V natečaju je sodelovalo 139 vrtcev, šol in družin. Izbranih je bilo štirinajst. In na veeeliikooo presenečenje so bili to otroci iz skupine Žabice. Povabili so nas na knjižni sejem v Ljubljano, da prejmemo knjižno nagrado.

Tako smo se v petek, 23. novembra, odpeljali v Cankarjev dom. Sprehodili smo se po sejmu in si ogledali knjige.

Na prireditvi so se predstavili pisatelji in ilustratorji, ki ustvarjajo za Cicido, Cicidojeva urednica Maja Žugić pa nam je povedala pravljico Tralala hopsasa tu je Cicido doma. Sledila je podelitev nagrad. S ponosom smo čakali, da bodo poklicali ime našega vrtca in nam podelili nagrado. Prejeli smo nekaj otroških knjig, ki bodo bogatile našo vrtčevsko knjižnico. Preživeli smo lep, nepozaben, knjižni dan.

Vesna Šparlek in Zdenka Jovičić

Fotografije

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content