Enota Kekec

Obisk gozdnega igrišča Cvinger

Inštitut  za gozdno pedagogiko je v Kamniku  organiziral seminar z naslovom »Gozdni vrtec, gozdna šola«, ki sva se ga udeležili tudi obe vzgojiteljici starejše skupine iz enote Kekec. Na seminarju sva se srečali s pozitivnostjo, ki nam jo daje gozd. Kaj vse nam nudi naravno okolje –gozd in zakaj z otroki v gozd; na ta vprašanja sva dobili odgovore. Gozd je naravno učno okolje. Otrok v gozdu pridobi socialne veščine, krepi si samozavest, zdravje, gradi samozaupanje, izboljšuje si motoriko in gibalne sposobnosti, spodbuja domišljijo, ima svobodo gibanja, igra se z neskončnim številom naravnih didaktičnih sredstev, razvija odgovornost za čisto naravo in  okolje … predvsem pa otrok v gozdu krepi odpornost proti potrošništvu, saj v gozdu ni kupljenih igrač, ki so ponavadi brez večje vrednosti … pa vendar v gozdu ni nikoli dolgčas, gozda se otroci nikoli ne naveličajo.

Tam sva se srečali tudi z vzgojiteljicama iz vrtca Ciciban iz Šmartno pri Litiji. Predstavili sta nama njihove »gozdne dogodivščine«. Njihov projekt je letos »gozdno igrišče«, ki so si ga uredili s pomočjo staršev. Ob četrtkih popoldan se s skupino otrok odpravijo tja. Dogovorili smo se za skupno preživeto popoldne. Pričela se je organizacija izleta, prevoz, sporočila staršem, kako, kdaj  in kaj. Napočil je dan druženja. V vrtcu Ciciban so nas lepo sprejeli in pogostili. Nato smo se odpravili ob potočku proti gozdnemu igrišču. Po naporni in strmi poti smo prispeli. Gozd smo najprej pozdravili. Otroci so se medtem že spoznali in takoj zaigrali. Poiskali so si skrite kotičke, našli sredstva za igro, izdelovali kepe iz snega, se gugali na naravni gugalnici, dričali po gozdnih toboganih, nato pomalicali, se seznanili s škratkovo himno … in se poslovili od gozda. Prehitro je minilo, še pridemo!

Zahvala gre predvsem vzgojiteljici Duši za predstavitev, organizacijo in vodenje našega druženja, prav tako iskrena hvala gospodu Rudiju, ki nam je omogočil brezplačen prevoz iz Save do šmarskega vrtca in gospodu Matjažu za varno vožnjo.

 Mirjam Andrejčič, vzgojiteljica

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content