Enota Kekec

Januarski dopoldnevi pri Žabicah

Letošnje leto smo začeli sproščeno, aktivno in ustvarjalno. S pomočnico Melito sva otroke povabili k skupnemu načrtovanju. Starejše otroke sva vprašali, kakšne dejavnosti si želijo v mesecu januarju. Običajno vzgojiteljski par pripravi načrt, po katerem izpeljuje naloge in realizira določene cilje,  ki jih želi, da jih otroci usvojijo. Tokrat sva tudi midve z Melito upoštevali želje otrok. Otroci so bili pri postavljanju svojih želja zelo objektivni, dobro poznajo življenje v vrtcu, tako, da so si zastavili uresničljive želje. Zaželeli so si, da skupaj izdelamo didaktično igro, da se naučimo novo pesmico in deklamacijo o sneženem možu, da zaigramo dramatizacijo drugi skupini otrok ter da praznujemo Simonov rojstni dan v rdečem. Zakaj pa ne, sva si rekli z Melito in izdelali mesečni načrt, podkrepljen s cilji. Predloge in želje otrok sva prav tako zabeležili. Otroci so bili upoštevani, spoznali so, da so pomembni.

V vrtcu veliko telovadimo in s tem poskrbimo za naše zdravje, v tem mesecu smo telovadili z različnimi rekviziti; na vrsto so prišle plišaste živali, rdeče kocke, lesene palice, črke, blazinice … otroci so ob tem spoznavali pomen sodelovanja v skupini, medsebojne pomoči in športnega obnašanja, prav tako so si otroci razvijali moč, natančnost, gibljivost in vztrajnost. Poskrbeli smo tudi za koordinacijo oziroma skladnost gibanja. Seveda smo se naužili veliko svežega zraka, ki ga nujno potrebujemo, saj želimo, da ostanemo zdravi. Otroci, predvsem starejši, že dobro poznajo črke svojega imena. Oblikovali smo kroge, na njih napisali črke in nastali so zanimivi snežaki, ki krasijo našo igralnico. Tudi za naše najmlajše smo poskrbeli, s pomočjo starejših otrok so snežaki nastali tudi zanje. Medsebojna pomoč je v kombiniranih skupinah zelo izrazita. Je pa tudi res, da se mlajši veliko naučijo od starejših in se zelo trudijo, tako da naju s svojimi znanji vsakodnevno presenečajo.

Zelo rada izdelujem razne didaktične igre z različnih področij za razvijanje spretnosti. Ko sem izdelala pingvina, so bili otroci tako navdušeni nad igro, da so si želeli, da bi si jo izdelali za domov. Z veliko energije in dobre volje so si otroci po želji in samostojno izdelali igro, jaz pa sem jim sešila ribice.

Za vnašanje humorja sva poskrbeli tako, da sva otrokom pokrili oči, naloga je bila, da otrok nariše sneženega moža. Predhodna dejavnost je bila, da smo si dodobra ogledali in spoznali, kako je sestavljen snežak, saj smo jih že izdelovali  iz odpadnega lesa in iz papirja. Veliko smeha in veselja je bilo opaziti v otroških očeh, ko smo opazovali, kako smešni snežaki so prihajali izpod rok na tablo. Vsi smo bili veseli, da vidimo!

Za krepitev obraznih mišic in za vaje vpihovanja ter za spoznavanje matematičnih oznak za števila smo se igrali z novo didaktično igro »Snežaki«. Izdelana je iz papirja, snežaki so brez gumbov in brez klobukov. Otrok izbere en klobuk z označeno številko. S slamico prenese toliko gumbov iz papirja, kolikor je napisano navodilo.

Zadali smo si še nalogo, da ustvarimo »Snežakov poligon v telovadnici«, kjer bomo izvajali naravne oblike gibanja z ovirami, elementarne gibalne igre, elemente NTC tehnike, v povezavi z novimi angleškimi besedami, ki jih bo za najstarejše otroke pripravila Melita.

Imeli smo tudi pravo snemanje … otroci so izdelali slikovne kocke. Najstarejši otroci so poiskali in izrezali iz revijalnih časopisov sličice z začetnimi glasovi, kot se začenjajo njihova  imena. To je bila kar precej zahtevna naloga, ki je trajala več dni, nekateri so za pomoč prosili tudi starše, da so skupaj z njimi poiskali slike doma. Zbrane sličice so nalepili na kocke iz stiropora. Ob pripovedovanju in opisovanju sličic so se otroci učili samostojno pripovedovati in le-to sem posnela.

V načrtu imamo še pravljico, za katero si bomo razdelili vloge, izdelali kostume in igrico zaigrali našim prijateljem v drugi skupini. Komaj že čakamo …

Mirjam Andrejčič, dipl. vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content