Enota Kekec

Naj ti povem pravljico

V enoti Kekec v vrtčevskem letu 2018/2019 izvajamo projekt Pravljična dežela v vrtcu. V okviru tega projekta stremimo k temu, da bi otroci ob knjigi doživljaji ugodje, veselje, zabavo, da bi zaznali estetsko ugodje ter pridobili pozitivni odnos do literature, razvijali sposobnost domišljijskega sooblikovanja in doživljanja literarnega sveta.

Ob poslušanju in pripovedovanju pravljic otroci razvijajo zmožnost domišljijske rabe jezika, spoznavajo moralno-etične dimenzije, se identificirajo s književno osebo in doživljajo književno dogajanje (Kurikulum za vrtce, 1999).

Pravljice povezujemo z vsemi področji. Prav tako se trudimo, da je v skupini vedno vsaj en kotiček povezan z našim projektom.
Otroci so si ob začetku vrtčevskega leta izbrali svoj znak, ki ga predstavlja sličica iz določene pravljice. Na podlagi izbrane sličice se na dan praznovanja otrokovega rojstnega dne osredotočimo na njegovo pravljico. Prav tako lahko otrok skupaj s starši pripravi dejavnost vezano na pravljico za vso skupino.

Mesec februar
V začetku februarja smo v skupini Miške posebno pozornost namenili slovenskemu kulturnemu prazniku. Z otroki smo se pogovarjali o pesniku Francetu Prešernu, prisluhnili pesmim, poezijam ter tudi sami sestavili čisto svoje pesmi.
Nato pa smo se preizkusili tudi v sestavljanju novih pravljic. V pomoč nam je bila pravljična škatla. Ko nam je šlo sestavljanje pravljic dobro od rok, smo eno tudi zapisali in ilustrirali. Tako smo napravili posebno slikanico, ki smo jo poimenovali »Velikanska buča«.

V drugi polovici meseca februarja smo spoznavali klasične pravljice. Povezovali smo jih s plesom, pesmimi, eksperimenti, raznimi miselnimi igrami, jih vpletli v gibalne in dramske igre idr.

Februar se je hitro iztekel in že smo zakorakali v nov mesec, ki je s seboj prinesel tudi veselo pustovanje. V povezavi s projektom je bila osrednja tema pustovanja Življenje v pravljici. Otroci so se za en dan spremenili v svojo najljubšo literarno osebo, rajali v pravljični deželi in uživali v pustnih radostih.

Tudi v prihodnjih mesecih bomo spoznavali nove pravljice, ki jih bomo povezali z raznoraznimi dejavnostmi, se iz njih marsikaj naučili in se ob njih seveda tudi zabavali.

 “Če želite, da bo vaš otrok pameten, mu berite pravljice.
Če želite, da bo še pametnejši, mu berite še več pravljic.”

Albert Einstein

Zapisala: Andreja Medved
Fotografije

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content